Gå til hovedindhold

Svær svimmelhed

Spørgsmål

Jeg skriver på vegne af mn mor som har haft sclerose, i mild grad, i ca. 45 år. De seneste år har hun lidt af svimmelhed, som nu er blevet så slemt at minhun har opgivet al social samvær med venner og familie, da hun har det bedst ved at ligge ned.

Hendes symtomer er, at det føles som at have en hjelm der trykker på hovedet.

Min mor har været til mange undersøgelser, blandt andet neurolog på sygehuset, som ikke kunne svare på årsagen til svimmelheden andet at hun har sclerose, og det var så det (?). Øre/øjenlæge har også været kontaktet og kan ligeledes heller ikke hjælpe hende.

Min mor har, naturligt nok, meget svært ved at accepterer at der overhovedet ikke kan gøres noget for at lette hendes symtomer.

Hun har igen kontaktet sin læge og har nu fået Cetirizin Actavis for svimmelheden. Dette har desværre bevirket, at hu har for svært ved at se til at kunne læse.

Er det ikke muligt at få hjælp et eller andet sted?

Svar

Svimmelhed er et relativt hyppigt syptom ved sclerose. Der er dog en række andre årsager til svimmelhed, hvor øresygdomme og blod-kredsløbs problemer (for eksempel højt/lavt blodtryk og blodmangel) er blandt de hyppigste. Hvis disse ikke-neurologiske årsager til svimmelhed er udelukket, må man antage at det er sclerosen der er årsagen.

Svimmelhed som følge af sclerose kan desværre være et meget svært symptom at behandle og der er også meget få behandlingsmuligheder, hvor antihistaminer (for eksempel Cetirizin) er en af de vigtigste. Hvis Cetirizin har for mange bivirkninger, kan man prøve et andet præparat i samme gruppe, for eksempel Telfast. Hvis svimmelheden skyldes en forstyrrelse i øjenmotorikken, kan små doser Rivotril også være en mulighed.

Under alle omstændigheder er det din mors scleroselæge i skal tale med om behandlingsmuligheder og strategi.