Gå til hovedindhold

Styrketræning - udholdenhedstræning

Spørgsmål

Jeg har hørt at nyere forskning viser, at kortere hård træning er bedre end det lange seje træk med lav belastning. Med andre ord: at det, når man træner, er bedre at tage 10 x 100 kg. belastning, end 50 x 20 kg. belastning. Hvilket skulle have den effekt, at man ved tung vægt sætter gang i flest mulige celler og fibre, og derved opnår stimulering af alle de tilbageværende nerveforbindelser. Da de fleste af os scleroseramte ikke har meget udholdenhed, syntes dette at give god mening.


Mit spørgsmål til dig er derfor: er det rigtigt, at hvor man før i tiden har fokuseret på mange gentagelser med lav vægt (med ønske om at øge udholdenheden), er man nu gået over til få gentagelser med høj vægt, for at få alle muskelceller igang? Ydermere vil jeg høre, om du, uden at kende mig, kan anbefale dette? Jeg har sclerose på 7. år, går meget dårligt og kun med stok eller rollator. Jeg træner 3 gange om ugen, og prøver at cykle 2 gange om ugen.

Svar

Nuværende forskning, i forhold til fysisk træning og sclerose, kan dokumentere at udholdenhedstræning har effekt. Der er dog endnu ikke tilstrækkelig mange studier, der kan dokumentere god effekt af styrketræning, når man har sclerose, men der forskes i det. Bl.a er der et studie på Århus Universitet, som forventes afsluttet i februar 2008, som har som mål at undersøge effekten af styrketræning. Derfor er man ikke gået bort fra udholdenhedstræning og over til styrketræning.

 

Min erfaring er, at hvis man er mildt ramt af MS og derved har megen muskelstyrke, kan man ofte have rigtig god gavn af både styrketræning og udholdenhedstræning. Hvis man derimod er hårdere ramt af MS, kan det være sværere at få samme positive effekt. Husk dog, at dette kun er min erfaring og ikke baseret på videnskabelige forsøg.

 

Hvorvidt jeg kan anbefale dig at lave styrketræning, så er du i den gode situation, at du er vant til at træne og kender din krops signaler på din nuværende træning. Derfor kan du prøve at erstatte 1 af de 3 ugentlige træningsseancer med styrketræning. Du skal så lave 2 sæt af 8 gentagelser med 2-4 minutters pause imellem hvert sæt. Gør dette igennem 1 måned, og hvis det viser sig at have god effekt, så forsøg at øge styrketræningen til 2 ud af de 3 ugentlige træningsseancer. Husk dog at der skal være 48-72 timers restitution imellem. Hvis du derimod oplever, at du får en øget udtrætning, så er styrketræning ikke noget for dig.

Brug din fysioterapeut, når du skal have lavet programmet, så belastningen og udførelsen bliver korrekt.