Gå til hovedindhold

Strømstød i knæene

Spørgsmål
Jeg har haft MS siden 1998. I de senere år har jeg haft en fornemmelse af, at der bliver sendt elektriske strømstød gennem begge knæ. Det har været til at leve med, men nu er det i forbindelse med et attak for 6 uger siden blevet MEGET værre, nærmest uudholdeligt. Det kommer i pludselige og uforudsigelige jag. Jeg fik medrol IV i forbindelse med mit attak, og det havde en god effekt på gangfunktionen.
Er det muligt at behandle disse pludselige "strømstød" medicinsk?
Svar
Normalt skyldes smerter, at der sker en skade på væv uden for nervesystemet. Denne skade for eksempel en forbrænding, gør at særlige nervefibre aktiveres og sender signaler til rygmarven og hjernen, hvor signalet tolkes som en smerte.  

I modsætning til denne type smerter, kan der ved sygdomme i nervesystemet opstå smerter, uden at der er nogen skade på det område, hvor smerten mærkes. Disse smerter, som også kaldes neurogene smerter, neurologiske smerter eller nervesmerter, ses ikke sjældent hos skleroseramte. Nervesmerter ved MS opstår på grund af en fejlfortolkning af normale føleimpulser, eller ved dannelse af unormale smerteimpulser i central-nervesystemet, som følge af MS plaks.  

Nervesmerter mærkes ofte i områder, hvor følesansen samtidig er ændret. Nogle former for nervesmerter føles på hudoverfladen og er konstante, sviende eller brændende. Andre føles dybe og borende. Nervesmerter kan også komme i skarpe jag af få sekunders varighed, disse smerter kaldes neuralgier.  

De mest effektive midler til behandling af anfaldsvise og jagende smerter er fx. Gabapentin, Lyrica, Oxcarbazepin (Trileptal eller Apydan) eller Carbamazaepin. Såfremt dette ikke har tilstrækkelig effekt kan fx. Amitriptylin eller Marinol prøves.