Gå til hovedindhold

Stresser sclerosetræthed kroppen

Spørgsmål

Jeg kan godt mærke forskel på almindelig træthed og min sclerosetræthed, og er i den forbindelse kommet til at tænke på om kroppen er under endnu større pres/arbejde end ved almindelig træthed?

Hvorfor kommer sclerosetrætheden, og hvor alvorlig skal man tage den med hensyn til hvile? Kan man fremprovoker et attak ved at ignorer trætheden i løbet af dagen?

Svar

Træthed er noget alle kan forstå rent menneskeligt, men det er et kompliceret emne videnskabeligt, både at afgrænse og forstå mekanismen bag. Men såkaldt sclerosetræthed kan måske være betinget af, at de almindelig (direkte) signalveje ikke fungerer normalt pga. skade på nervernes isoleringsbånd (myelin). Derfor må signalet søge en omvej, og et større område af hjernen bliver aktiveret for forsøge at lave det samme, og det kan man godt forestille sig kan medføre træthed. Men man ved ikke så meget konkret om, hvorfor man får sclerosetræthed.

Scerosetræthed fører ikke i sig selv til attak, men under et attak er man ofte mere træt, og nogle patienter har oplevet øget træthed i tiden op til attakket. Om man skal ingnorere trætheden eller hvile, kan jeg måske nemmest beskrive således i praksis: Jeg hører ofte patienter sige, at hvis de overskrider deres grænse, får de ofte "pay back" oplevelse dagen efter. Mange patienter beskriver at de har en pose energi, som de kan forvalte, og hvis de bruger relativt meget på nogle aktiviteter, har de mindre energi bagefter. Så må man selv prioritere.