Gå til hovedindhold

Stress og nyt attak

Spørgsmål

Jeg skriver for at spørge, om det er rigtigt, at hvis man som sclerose patient bliver presset, har kraftig øget muligheden for at få et nyt attak?

Grunden til at jeg skriver er at for længe siden under en konsultation, udtrykte min læge bekymring for at jeg bliver presset af kommunen. Jeg er ikke så hurtig, så tingene tage en del tid inden de bundfælder. Jeg bedriver i øjeblikket mine formiddage på Kommunens beskæftigelsecenter, og hver dag jeg går hjem, er jeg ødelagt og træt, og min dårlige arm og hænder er mere angrebet end normalt. Hvis det min læge fortæller mig er rigtig, kan jeg ikke forstå at den oplysning ikke er videregivet til alle kommuner, for at undgå ubehagelige overraskelser for sclerosepatienter.

Svar

Stress og MS er undersøgt videnskabeligt, hvor man har vist, at en række dagligdags former for stress i højere grad forekom i en 4 ugers periode op til et scleroseattak. Andre forskere har vist at psykisk stress også kan spille en rolle i forbindelse med sygdomsudvikling. Der er imidlertid også studier, der ikke kan påvise en sikker sammenhæng mellem stress og MS, og det er formentlig også meget individuelt, hvordan man reagerer på stress, og hvilken karakter den stress har.

"Gamle symptomer" kan hos nogen også føles forværrede, hvis man presses fysisk eller psykisk, hvor de normale kompensationsmekanismer i kroppen svækkes. Dette er ikke et udtryk for, at der er aktivitet i sygdommen, men er som sagt et udtryk for, at ressourcerne er begrænsede og tilstanden vil normaliseres, når presset lettes.

Kort sagt er der ingen simpel sammenhæng mellem stress og symptomer ved MS.