Gå til hovedindhold

Stress og MS

Spørgsmål
Jeg har en veninde på 35 år der for 2 måneder siden fik konstateret MS. Hun har haft og har fortsat et meget stressende job, der flere gange har været ved at sende hende ned med stress og hun har konstant nedsat immunforsvar af samme årsag.

Nu da hun har fået konstateret MS, vil hun stadig ikke acceptere at der skal skrues gevaldigt ned for aktivitetsniveauet. Hun nægter at der skal en sygemelding til for at komme oven på, for derefter at kunne "føle sig frem" til hvor meget arbejde der kan håndteres.

Det jeg gerne vil vide, er om der findes noget forskning der kan bevise den negative påvirkning, som stress kan have på sygdomsforløbet, som jeg kan bruge til at overbevise hende om det fornuftige i at sætte farten lidt ned?

Jeg tænker her på om man kan måle/har målt eventuelle biomarkører som viser eleverede niveauer i stressperioder hos MS-ramte, resulterende i flere attakker?

Jeg vil uden problem være i stand til at forklare en forskningsrapport/artikel, men er desværre ikke bekendt med eksistensen af en sådan, så det vil være en stor hælp med nogle data jeg kan bruge.
Svar
Psykologisk stress har været nævnt i forbindelse med MS helt tilbage til 1800-tallet.

Fænomenet har været undersøgt videnskabeligt og specielt Buljevac og medarbejdere (BMJ, 2003; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed) blev omtalt, da de påviste, at en række dagligdags former for stress i højere grad forekom i en 4 ugers periode op til et scleroseattak. Andre forskere har påvist at psykologisk stress også kan spille en rolle i forbindelse med sygdomsudvikling (Li og medarbejdere, Neurology 2004; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15007121).

Der er imidlertid også studier der ikke kan påvise en sikker sammenhæng mellem stress og MS og det er formentlig også meget individuelt hvordan man reagerer på stress og hvilken karakter den stress har.

Hvis du vil læse mere om emnet, kan du studere de to ovennævnte referencer nærmere. Jeg er ikke selv bekendt med biomarkører der kan være hjælpsomme i relation til stress.