Gå til hovedindhold

Stråling fra mobiltelefoner og føleforstyrrelser

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 54, der har haft diagnosen MS i 3,5 år. Jeg skifter imellem at have det af h... til, og så til at sige at jeg har det godt, for jeg kan rigtig mange ting, og man kan ikke se på mig, at jeg er "syg", men jeg har så mange føleforstyrrelser, eller nervesmerter eller hvad det nu hedder, at det ta´r alt energien fra mig, mine hænder og fødder brænder, stikker og prikker, føleforstyrrelser i munden og halsen, og indimellem føles det som 10.000 myre rundt i kroppen, inden i mig er mine sener ømme, som om de er betændte.

Jeg har prøvet flere slags medicin mod nervesmerter/føleforstyrrelser, men det er som om det bare bliver værre, når jeg får medicin for det, men det er heller ikke til at holde ud uden nogen medicin. Hvad pokker gør jeg, jeg kan da ikke blive ved at have konstante smerter. Der er mange ting der provokerer føleforstyrrelserne, bl.a. brug af iPhone og iPad det er som om jeg kan mærke en stråling derfra. Er det mig der er skør, eller er der noget om det?

Svar

Der er mig bekendt ingen sammenhæng mellem stråling fra mobiltelefoner og føleforstyrrelser. Måske kan det hænge sammen med, at du provokerer føleforstyrrelser i hænderne ved at holde mobilen på den samme måde i længere tid?

Er du grundigt undersøgt for dine føleforstyrrelser, og er man overbevist om at de skyldes sclerose? Hvis du f.eks. har B-vitaminmangel, sukkersyge eller et alkoholforbrug over den anbefalede grænse kan det også give føleforstyrrelser, særlig som en handske eller en sok. Udredningsmæsigt kunne man lave en form for undersøgelse af nerveledningshastighed samt nogle blodprøver (såkaldt polyneurupatiprøver). Har du mon tilstrækkeligt med hhv. B- og D- vitamin i blodet? Det kan egen læge undersøge.

Med hensyn til medicin kan man - udover almindelige smertestillende, som nok ikke har den store effekt på smerterne - prøve forskellig medicin udviklet til epilepsi eller depression. Det har ofte god effekt på nervesmerter, men kan være forbundet med bivirkninger som f.eks. træthed og lidt "underlig fornemmelse i hovedet", især i starten eller ved høj dosis, så man trapper typisk op. Mon ikke der er flere præparater du kan prøve? Det er generelt godt at kende årsagen, før man behandler.
Held og lykke og prøv at tænke på det halvfulde glas i stedet for det halvtomme, hvilket lyder lettere sagt end gjort på dine dårlige dag.