Gå til hovedindhold

Stoppede min pension ved flytning til Schweiz

Spørgsmål

Jeg bor i øjeblikket i Schweiz. For en uge siden fik jeg stillet diagnosen CIS. Jeg har i mange år betalt til pension i Danmark og betalt ekstra til Kritisk sygdom. Da jeg blev rekrutteret til et job i Schweiz for ca. 3 år siden, takkede jeg ja tak, og stoppede uden at tænke over det med at betale til den danske pension. Nu er mit spørgsmål så, er alle de år, jeg har betalt ekstra til kritisk sygdom, tabt arbejdsevne etc. spildt nu, da jeg ikke betaler ind til det længere?

Jeg er også nervøs for, hvis jeg gerne vil tilbage til Danmark, vil jeg så kunne komme ind i en ny pensionsordning og få mulighed for at spare op til tabt arbejdsevne etc. igen, eller vil dette ikke være muligt længere? Det mener jeg dog, at jeg har hørt det er. Jeg tror selv, at jeg har mange gode arbejdsår endnu, men jeg vil blot være sikker på, at jeg selv og min familie er dækket. Skal jeg begynde at betale ind til en forsikring nu i Danmark, ved siden af det jeg betaler ind til hernede? Tanken har altid været at vende tilbage til Danmark efter nogle år.

Svar

Der er flere måder at stoppe en pensionsordning på i Danmark. Man kan stoppe de, og omdanne den til en fripolice, og derved blot have opsparingen tilbage. Men det er også muligt, at du har valgt at stoppe indbetalingen, men at forsikringerne bibeholdes ved at disse betales af opsparingen. Jeg ved ikke, hvilken model du har.

Det bliver svært i fremtiden at tegne denne type dækninger i Danmark med sclerose, hvis man henvender sig privat med ønsket, da der så typisk skal afleveres en lang række helbredsoplysninger. Såfremt man ansættes i et firma med firmapension, vil du typisk omfattes af denne pension, uden afgivelse af alt for mange helbredsoplysninger, og på denne måde få en række relevante dækninger.