Gå til hovedindhold

Støjgener og øget lydfølsomhed

Spørgsmål

Jeg er ved at være desperat, da jeg ikke ved hvor eller hvem jeg skal henvende mig til uden at få en sludder om, at jeg skal bare tage mig sammen. Jeg er ekstrem sensitiv over for udefra kommende lyde, høje råb, fester, musik mv. som jeg ikke selv er herre over. Det er blevet værre med årene (fik MS diagnose i juni 2000). Hvis jeg har været udsat for støj om natten og er blevet vækket flere gange, går det direkte i mine ben og jeg skal bruge 3-4 dage på at blive "normal", og ofte aflyse aftaler mv. Jeg fik af vide af kommunen, at jeg bare skulle sove med ørepropper, hvilket resulterede i vildt ondt i ørerne og slet ingen søvn. Jeg har snakket med kommunen om mit problem, da jeg bor i en visiteret ældre/handicapvenlig bolig, og den boligforening jeg bor under har lavet et fælleshus 20 meter fra min hoveddør, og gøre intet ved larm mv. ud over at man kan skrive en klage. Jeg kunne dog godt blive skrevet op til en anden bolig, men jeg ville ikke blive tilbudt nogen, da jeg bor i et tilsvarende rækkehus. Jeg er ikke interesseret i at spise en masse sovepiller, da jeg ikke kan se hvad det skal kunne gøre ud over søvn. Kan I hjælpe mig?

Svar

Som jeg forstår din situation kan din kommune ikke garantere, at du på nogen måde kan undgå støj i deres visitationsboliger. Jeg opfatter det sådan, at der er risiko for støjgener fra alle boligerne i det område, hvor du bor. Vil der evt. være andre områder i kommunen, hvor der er knap så meget støj?
Jeg mener selvfølgelig, at kommunen bør tage din henvendelse seriøst (du kan evt. medbringe lægens svar som dokumentation), men reelt kan det jo være, at de ikke har mulighed indenfor deres visitationsboliger. Alternativt kan du så være nødsaget til at afsøge andre boligområder, herunder privat udlejning. Men vær dog opmærksom på i givet fald, at der kan ske ændringer for andre beboere, der også medfører støj. Desværre er det ikke så opløftende et svar, som jeg kan give dig.
Annette Køhler
socialrådgiver


Ændringer i hørelsen som følge af MS er mere almindeligt, end man umiddelbart forestiller sig. Det er sædvanligvis høretab der er problemet, men øget lydfølsomhed (hyperacusis og fonofobi), som du beskriver, kan i mere sjældne tilfælde, være et symptom ved MS. Der er en række øresygdomme, der kan give lignende symptomer, og det er derfor vigtigt, at du bliver undersøgt af en ørelæge. Ørelægen har muligvis også forslag til behandling, men reduktion af støj, må nok være det mest enkle forslag til at undgå generne.
Morten Blinkenberg
neurolog


Jeg skriver til jer, da jeg mener at have nogle gode forslag til støjgener og øget lydfølsomhed. Jeg har haft en infektion i CNS i 2008  med deraf følgende voldsomme problemer med lyd. Jeg er uddannet ergoterapeut og vil gøre opmærksom på, at det er muligt med hjælpemidler i den forbindelse. Jeg selv har fået specialtilpasset høreværn på Audiologisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus, som dæmper lyden, men ikke fjerner lyden helt og fungerer meget bedre end ørepropper. Derudover har jeg fået råd og vejledning på Kommunikationscentret i Esbjerg v/hørekonsulent, som bl.a. har udfærdiget en vurdering til Jobcenter Esbjerg, da jeg desværre også har oplevet manglende forståelse for problemet her. Jeg er i øvrigt bekendt med, at der i arbejdsøjemed findes andre former for hjælpemidler.