Gå til hovedindhold

Stive muskler

Spørgsmål

Jeg havde et attack i december måned. Er det på grund af dette, altså på grund af sclerosen, at jeg bliver meget stiv i musklerne, eller det på grund af for hård træning? Jeg bliver stiv i kroppen (muskler og led ) hvis jeg sidder ned i mere end en halv time (og selvfølgelig også når jeg har sovet).

Hvis det er relateret til min sclerose, kan jeg så gøre noget ved det medicinsk? Har prøvet med yoga og udstrækning efter træning, men synes ikke det hjælper synderligt.

Svar

Skleroseramte er ofte plaget af stive muskler (øget muskelspænding/spasticitet), hvilket skyldes at sygdommen har ødelagt de nervebaner fra hjernen, der normalt afbalancerer spændingen i musklerne.

Muskelstivhed ved sklerose forsøges ofte behandlet med Baklofen/Lioresal eller Tizanidin/Sirdalud. Effekten af disse præparater svinger meget fra person til person, og på nogen virker Baklofen bedst, mens andre har bedre effekt af Sirdalud.

Man starter som regel behandling med lave doser, for eksempel 5-10 mg Baklofen to-tre gange dagligt, eller Sirdalud 2 mg to-tre gange dagligt. Man kan også bruge Sirdalud Retard (depot) 6 mg til natten, som engangsdosis, hvilket i de fleste tilfælde vil slappe musklerne af om natten, og desuden virke i morgen- og dagtiden.