Gå til hovedindhold

Stive fødder

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 55 år der har haft sclerose siden 1990. Jeg går meget dårligt, det vil sige kun ved brug af stokke eller rolator. Mine ankler og fodled er meget spastisk-stive, og på det sidste er mine fødder begyndt at gøre så ondt - det føles som om de "krymper sammen". Dette betyder også at min stå- og gåfunktion bliver hæmmet yderligere. Jeg har derfor også utrolig svært ved at holde balancen.

Mit spørgsmål er: Findes der nogle former for fodmassage som kunne tænkes at lette dette lidt?

Svar

Det lyder som om at spasticiteten over dine ankler også har medført stivhed og bevægeindskrænkninger.

Det bedste du selv kan gøre er at spænde ud. Det vil blødgøre anklerne, mindske spasticiteten og give en bedre bevægelighed. Jeg foreslår, at du gør det stående, da det formodentlig vil være det letteste for dig.

Stå og støt dig til noget (eventuelt køkkenbordet), sæt højre fod bagud, hold hælen i gulvet og læn dig forover fra bækkenet af. Hold strækket i 20 sekunder og skift side. Gør gerne denne øvelse flere gange om dagen.

Med hensyn til massage af fødderne, så vil det enten trigge spasticiteten eller så vil det være behageligt. Jeg tror dog umiddelbart at du får meget mere effekt ud af udspænding.