Gå til hovedindhold

Start som selvstændig

Spørgsmål

Jeg har haft sclerose i 3 år og har haft svært ved at komme igang med arbejdslivet igen. Dette skyldes dog ikke, at jeg ikke gerne vil, men fordi jeg har været udheldig med to jobs der gik konkurs.

Jeg har en drøm om at blivee iværksætter, men er lidt i tvivl om, hvorvidt det er en god idé.

Her kom jeg så til at tænke på, om I havde nogle analyser, vedrørende hvor mange scleroseramte som er selvstændige?

Svar

Det er aldrig rart når ens arbejdsplads lukker, og at du så har oplevet det to gange, gør det jo ikke bedre. Man kan nemt få en følelse af usikkerhed og angst for om det nu sker igen, og derigennem blive usikker og nervøs over for et nyt arbejde, hvor man måske reelt kun har en mindre indflydelse på, om arbejdspladsen klarer sig godt.

Så tanken om selvstændig virksomhed, hvor man jo selv har ansvaret, er fristende.

Hvis du føler dig afklaret på, at du vil starte selvstændig virksomhed fordi du har en god ide til en bæredygtig virksomhed, samt at du kan overskue at føre den ud i livet, så synes jeg det lyder godt.

Jeg har ikke kendskab til en statistik over, hvor mange scleroseramte der har selvstændig virksomhed, men som alt andet, er det jo meget individuelt hvad mennesker kan klare. Så du skal nok kigge mere ind mod dig selv, og frem for alt sikre, at din ide er gennemarbejdet og i overensstemmelse med din egen formåen og motivation til et arbejde.

I de fleste kommuner findes en velfungerede iværksætterordning, hvor man kan fremlægge og diskutere sin ide. Ordningen giver, som udgangspunkt, også mulighed for kort igangsætningsrådgivning inden for jura, regnskab og marketing.

Nu fremgår det ikke, hvor meget du arbejder, og om du er under fleksordningen.

Hvis du er under fleksordningen, skal du være klar over, at du som udgangspunkt, ikke kan tage ydelse med over i en selvstændig virksomhed som du ønsker at starte op. For at få fleksydelse som selvstændig, skal man være selvstændig på det tidspunkt man søger om at få fleksydelsen.

Og, ja, der findes flere selvstændige med sclerose.

Hvis du vælger igen at søge fast arbejde, kunne du jo vælge din nye arbejdsgiver ud fra størrelse og økonomi også. Det er ingen garanti for stabilitet, men en god indgang for at give dig selv den tryghed du har brug for.

Der findes mange virksomheder, der er indstillet på at ansætte sygdomsramte under fleksordningen, så hvis du har energien til et arbejde, så er det med at søge.

Det virker jo ikke som om, at det er din tilgang eller din indsats, der har været skyld i lukningerne af dine tidligere arbejdspladser, så selvom det kan følelse hårdt og lidt uretfærdigt, syntes jeg du skal søge de muligheder, du ser for at fastholde dig i beskæftigelse - enten som ansat, eller som selvstændig.