Gå til hovedindhold

Standfunktion og baklofenpumpe-behandling

Spørgsmål

Jeg har meget spastiske ben. Jeg er stivbenet og har svært ved at bøje specielt højre ben. Jeg får dagligt 4 gange Sirdalud Retard 6 mg og 3 gange daglig 2½ tablet Baklofen 10 mg.

Jeg overvejer at få en baklofenpumpe, hvorfor jeg har nogle spørgsmål: Vil jeg så selv kunne komme fra min seng til kørestolen og på toilettet, samt komme fra kørestolen og over i en anden stol? Vil jeg stadig kunne bevare min ståfunktion, så jeg kan tømme opvaskemaskinen og hænge tøj på et tøjstativ? Min ståfunktion er meget betydningsfuld for mig.

Er der desuden mulighed for en anden type medicin?

Svar

&#160

Din antispastiske medicin (Sirdalud og Baklofen) synes at være maximalt doseret og der er nok ikke mere at hente i den forbindelse. De medicinske tablet-behandlingsmuligheder er derved i praksis udtømt, selvom Apozepam og diazepam (Stesolid) også kan bruges til behandling af spasticitet, men medicinen er relativt sløvende i forhold til den effekt man opnår og er desuden vanedannende.

Tilbage står baklofenpumpe-behandling, hvor den antispastiske medicin pumpes direkte ind i væsken omkring rygmarven og derved får den største effekt. Hvis man behandler spasticiteten på denne måde vil benene blive bløde og give efter, da der ikke er reel muskelkraft bag spasticiteten.

I enkelte tilfælde lader det sig gøre at stille pumpen, så man stadig har begrænset støttefunktion i benene, men det er desværre ikke noget du kan regne med. Du bør dog snakke med din scleroselæge om fordele og ulemper ved baklofenpumpe-behandling, så du kan træffe din beslutning på det rigtige grundlag.