Gå til hovedindhold

Springer sclerose et led over

Spørgsmål

Min mor har sclerose, og har lidt af sygdommen i mere end femten år. Jeg er 23, og har i de senere år tænkt meget over, om man kan blive testet for risikoen, ved at jeg også kan blive ramt af sygdommen.

Jeg er også meget i tvivl om, om jeg vil have børn. Jeg har hørt at sygdommen tit springer et led over, så mine børn kan blive syge. Kan man blive testet, er der stor risiko for at jeg eller kommende børn kan blive syge?

Svar

Jeg forstår godt dine overvejelser. Det er ikke sådan at sygdommen typisk springer et led over, men den kan ramme overalt i stamtræet. De fleste sclerosepatienter har dog ikke familiemedlemmer med sclerose. Den største relative risiko har forældre (men de er tit forbi den alder, hvor man får sclerose, når deres børn har fået sclerose), søskende og børn dvs. dem man deler halvdelen af generne med. Dine kommende børns risiko er beskrevet i 2 links fra tidligere spørgsmål. 

Arvelighed som barn af skleroseramt 
Spørgsmål om arvelighed, fra kommende forældre

Du skal tænke på, at en af grundene til at man stiller diagnosen hyppigere, er at man stiller den tidligere, hvilket øger behandlingsmulighederne, og desuden på at der er megen ny medicin under udvikling og afprøvning. Hvis du får børn vil de jo tidligst få sygdommen fra teenagealderen og det er jo 15 år frem i tiden, hvor man forventes at have fået endnu bedre diagnostik og behandling. Og at sandsynlighed for at dit barn får sclerose, er meget mindre end for at de ikke får det.