Gå til hovedindhold

Spredte symptomer, er det sclerose

Spørgsmål

Jeg er meget i vildrede. Et familiemedlem har igennem de sidste par år faldet ned af trapper og stole, har haft hold i ryggen, ligget og krampet flere gange, kan ikke huske og har svært ved at koordinere. For 2 måneder siden vågnede hun en morgen og kunne kun se en hvid plet på det en øje. Øjenlægen kan se synsnervebetændelse, og ser hun er ru bag øjet. Hun har været til MR scanning og fået taget en rygmarvsprøve, som hun nu har fået svar på. Den viser ingen tegn. Hun er nu blevet henvist til en scanning af øjet, for at se om det kunne være en blodprop?

Som jeg ser det peger alle symptomerne hen mod sclerose. Det prikker og summer i hendes ben. Hun kan ikke længere klare, hvis vi er mange mennesker, og kan kun være i et indkøbscentrer i kort tid af gangen. Er der en chance for, at den scanning af øjet viser tegn på sclerose?
Er virkelig i vildrede, professoren hun var inde og tale med afviste sclerose ud fra MR scanning og rygmarvsprøve. Jeg kan bare ikke få det til at hænge sammen. Øjet er fortsat uforandret.

Svar

Verden er lille. På beskrivelsen passer det med en patient, jeg så i mit ambulatorium i dag. MR scannningen af synsnerverne var ikke for at se om der er en blodprop, men for at se synsnerverne mere detaljeret, idet den ene synsnerve var lidt hævet. For fuldstændighedens skyld da patienten har haft et langt forløb med diverse symptomer på 2 forskellige afdelinger, før hun blev henvist til min afdeling, har jeg ekstraordinært bestilt en scanning, der fokuserer på blodkarrene i hovedet.

Synsnervebetændelse kan være et forstadie til sclerose, men med både normal MR scanning af hjernen og en stor del af rygmarven og normal rygvæske tilhører patienten gruppen af synsnervebetændelse med lavest risiko for at udvikle sclerose. Jeg har forklaret det hele grundigt til patient og forældre og ser patienten igen til svar.

Det er ikke nok at have symptomer spredt i tid og sted for at have sclerose, som måske lægmand tror. Den kombination er meget hyppigt forekommende. Vi får henvist langt flere patienter, end dem som ender med at få diagnosen sclerose, og diagnosen skal stilles af en speciallæge i neurologi.