Gå til hovedindhold

Spørgsmål til Ocrelizumab

Spørgsmål

Spørgsmål til Ocrelizumab - eventuel kommende MS treatment. Jeg er i øjeblikket i behandling med Gilenya. På grund af aktiv sygdom er jeg blevet bedt om at overveje medicinskift evt. til Lemtrada. Tysabri er ikke aktuelt, da jeg er JCV-virus positiv i den høje ende. Jeg synes, at evt. gevinst ved Lemtrada er relativt lav i forhold til mulige bivirkninger. Jeg er nu stødt på Ocrelizumab, som viser lovende resultater i forhold til konstaterede bivirkninger.

Jeg har dog et par spørgsmål: Ocrelizumab hører til samme gruppe antibody terapier som fx Tysabri. Ved man på nuværende tidspunkt, om man ikke kan være JCV-virus positiv og samtidig få Ocrelizumab?

På MS Canadas hjemmeside nævner de nogle procenter på, hvormeget Ocrelizumab er bedre end fx placebo. Disse kan jeg dog ikke finde i Roches pressemeddelelse. Kender man disse procenter endnu, eller offentliggøres de først i løbet af efteråret (oktober på medical meeting)?

Har I nogen ide om, hvornår en evt. behandling kan være tilgængelig på det danske marked forudsat, at resultaterne er så gode som indikeret og med så relativt "harmløse" bivirkninger?

Kan se at Roche forventer at "submit" data til de amerikanske og europæiske myndigheder i 1. kvartal 2016 - hvad betyder det?

Svar

Det nye lægemiddel Ocrelizumab er et antistof som Tysabri (Natalizumab), men virkningsmekanismen er en helt anden. Bivirkninger ved Ocrelizumab er derfor også anderledes end for Tysabri, som du kan læse om i et andet svar på hjemmesiden Kritiske bivirkninger ved Ocrelizumab og Tecfidera.

Der endnu ikke set PML hjernebetændelse ved behandling med Ocrelizumab, og der er derfor ingen erfaring eller regler for, hvordan man skal forholde sig, hvis man er positiv for JCV virus, som er årsagen til PML. Derfor vil man godt kunne få Ocrelizumab, selvom man er JCV positiv, som tingene ser ud i dag.

I pressemeddelelsen fra Roche vedrørende Ocrelizumab, er de endelige data fra fase 3 studierne ikke anført, og de vil først være tilgængelige efter præsentationen på sclerosekongressen ECTRIMS i Barcelona d. 7. oktober 2015. Det forventes at data vil være meget overbevisende, og at lægemidlet har et stort potentiale indenfor MS. Herefter vil Roche ansøge myndighedernes tilladelse i Europa og USA om godkendelse til brug ved MS, hvilket betyder, at lægemidlet vil komme på markedet indenfor ca. et år.