Gå til hovedindhold

Spørgsmål om sygdomsaktivitet, amning m.m.

Spørgsmål
Jeg er gravid i uge 26. Jeg er selvfølgelig ikke længere på medicin og oplever (måske derfor?) aktivitet i min sygdom (selvom jeg havde håbet det modsatte). Derfor regner jeg ikke med at skulle amme, når barnet er født - i hvert fald ikke længe. Hvordan lyder dette i dine ører?

I et tidligere svar du gav til en gravid scleroseramt, lagde du et link med, til en undersøgelse som du i samarbejde med andre læger etc. havde lavet, som kunne være en vejledning og forklaring i forbindelse med fødsel når man har sclerose. Når jeg trykker på dette link virker det ikke, computeren skriver endda at linket er forældet. Er det muligt at du lægger dette link igen, så jeg kan printe det ud?
Svar
Hvor er det ærgeligt, at du oplever aktivitet i din sygdom, på trods af at du er så langt henne i graviditeten, at du ellers burde have mærket hvordan sygdommen ofte dæmpes i denne periode. Det er det hovedparten oplever, men du hører så desværre til det mindretal, der får aktivitet i stedet.

Nu skriver du ikke hvordan du mærker, at der er aktivitet i sygdommen. Men nogen gange kan sygdomsaktivitet i graviditeten forveksles med 3 andre "fænomener":

Hvis man i forvejen har skader på nerver, kan en graviditet øge symptomerne fra de skader man allerede havde inden man blev gravid. Havde man, for eksempel, problemer med at holde på urinen inden, bliver det under graviditeten så helt umuligt. Eller man havde måske periodevist en smule gangbesvær med tunge ben inden graviditeten, og under graviditeten bliver gangbesværet pludselig konstant og mere udtalt end før.

I sådanne tilfælde er der ikke tale om egentlig aktivitet i sclerosen, men mere yderligere belastning af "gamle" skader, og altså ikke opståen af nye skader. Man ser derfor også ofte, at når man har født og kroppen vender tilbage til sin normale tilstand, mindskes den belastning graviditeten udgjorde for kroppen, og så svinder symptomerne igen, og måske bliver det helt ligesom det var inden man blev gravid.

Man kan også opleve, at mange graviditetsgener faktisk minder ret meget om symptomer på sclerose. Mange raske gravide døjer for eksempel meget med smerter fra iskias-nerven (den der løber ned over ballen og ned bagpå låret), der minder utrolig meget om sclerosens nervesmerter. Næsten alle raske gravide oplever desuden, undervejs i graviditeten, en meget overvældende træthed, som er helt identisk med sclerosetræthed.

Nogle gravide oplever også noget, der hedder "carpaltunnel-syndrom", som er føleforstyrrelser i arme og hænder (prikkende, summende følelser), som også føles fuldstændig som de føleforstyrrelser sclerosen kan give.

Til sidst kan mange af de komplikationer man kan få under en graviditet også forveksles med sclerose. Man kan få problemer med vandladningen hvis man får blærebetændelse, man kan få smerter i benene hvis man får en blodprop i benene, eller man kan få synsforstyrrelser hvis man får svangerskabsforgiftning.

Især her, i den sidste gruppe, er det meget vigtigt at fødselslæger/jordemødre ikke bare fejer disse symptomer til side og siger at det nok er sclerosen der er skyld i dem. Man bør altid udelukke, at symptomerne kunne skyldes en graviditetskomplikation, der skal behandles.

Så du kan se, at det kan være meget svært at lure, om det er øget aktivitet i sclerosen eller graviditetens påvirkninger på kroppen, der giver symptomerne. Det kræver en grundig granskelse fra såvel en fødselslæge som en neurolog, eller endnu bedre; at de stikker hovederne sammen og bliver enige om, hvad symptomerne mon skyldes.

Men hvis dine symptomer skyldes øget sygdomsaktivitet, har du ret i, at man så skal tænke sig om en ekstra gang, når man skal beslutte om man vil amme. Forskningsresultaterne på netop dette område, er svære at tolke.

På den ene side kan man se, at dem der får attakker efter fødslen, meget ofte er dem der har haft sygdomsaktivitet op til eller under graviditeten. Sådan ser det ud, når man kigger på bagud på dem der fik attaks i barselsperioden. Men det mystiske er, at hvis man prøver at kigge forud - det vil sige vender situationen om, og kigger på dem der har sygdomsaktivitet op til/under graviditeten, kan man ikke se samme sammenhæng.

Jeg ved ikke om det lyder for indviklet, men kort sagt: Ser man det fra én vinkel, ser der ud til at være en sammenhæng mellem sygdomsaktivitet op til, under og efter en graviditet, men ser man sagen fra en anden vinkel, er der ingen sammenhæng. Så faktum er, at videnskaben ikke med sikkerhed ved, at der er en sammenhæng, men at man alligevel på en mistanke, tilråder kvinder med sygdomsaktivitet op til/under en graviditet, at fravælge amningen og begynde på medicin straks efter fødslen.

På den anden side er der mange sundhedsmæssige fordele for barnet, ved at amme. Så nogle kvinder vælger at amme trods alle risici, for hvilken mor ville ikke vælge barnets bedste fremfor sit eget bedste. Men i den beregning kan man godt glemme, at det ikke er barnets bedste, hvis mor får et attak. Måske bliver attakket så slemt, at man ikke kan bære barnet, passe barnet, bade barnet osv. - og slet ikke amme det heller.

Så mit råd til kvinder med "ægte" sygdomsaktivitet op til eller under en graviditet (ikke bare de graviditetsbelastninger, der minder om sclerose, men altså ægte sclerosesymptomer), er at modtage tilbuddet om medicin kort efter fødslen.

Men hvis symptomerne viser sig at stamme fra, for eksempel, blærebetændelser, carpaltunnel-syndrom og lignende, kan jeg både bakke op om beslutningen om at amme og beslutningen om at lade være. Risikoen er i dette tilfælde lille (ca. 75% af alle får ingen attaks i barselsperioden, og hvis man skiller dem fra med sygdomsaktivitet op til/under graviditeten, er risikoen endnu mindre - men den er der).

Hvis du har lyst, kan du godt prøve at amme den første uges tid efter fødslen, så barnet kan få den vigtige råmælk, og så stoppe amningen og starte medicin efter for eksmpel 1 uge. Ingen kan dog garantere, at du ikke får et attak allerede den første uge, selvom sansynligheden er nok så lille.   Jeg ved ikke hvorfor linket er blevet forældet, men her får du det nye - der burde du kunne finde oversigten over nyeste viden på området "scleroseramtes graviditet, fødsel og barsel". Dog skal det nævnes, at denne oversigt nu er 3 år gammel, men jeg går snart ig ang med at undersøge, om der skulle være kommet endnu nyere undersøgelser.:

http://ki.au.dk/fileadmin/www.ki.au.dk/forskning/forskningsenheder/gyn__kologisk-obstetrisk_afd__y/logistics/sandbjerg_m__der/sandbjerg_2007/multipelsclerose.pdf.