Gå til hovedindhold

Spørgsmål om abort samt behandling med immunglobulin under graviditet

Spørgsmål
Jeg er nu gravid uge 6 + 3 og har før aborteret. Mit første spørgsmål er derfor ret lige til: Aborterer scleroseramte gravide oftere spontant, set i forhold til raske gravide? De scleroseramtes immunforsvar angriber jo fejlagtigt myelinet.

Mit andet spørgsmål går på følgende: Hvorfor bruges immunglobulin i forbindelse med MS-ramtes graviditet? Jeg har fået at vide, at det er standardbehandling, men ikke hvorfor?
Svar
MS-ramte aborterer ikke oftere end raske kvinder. Det er rigtigt, at immunforsvaret angriber myelinet, men myelin er det fedtstof der omgiver nerverne hos den ramte, så det har ikke noget med graviditeten at gøre.

Rigtig mange kvinder, raske som syge, oplever at abortere ufrivilligt. Det sker faktisk langt oftere end man skulle tro. Dannelsen af et barn er en utrolig kompliceret process, og der sker ofte fejl der gør at kroppen vælger at udstøde fosteret. Når man undersøger de aborterede fostre, finder man meget ofte store misdannelser eller kromosomfejl.

Når der er noget galt med fosteret, udstøder kroppen det oftest ret tidligt. De fleste aborter før 12. uge sker på grund af fejl i dannelsen af barnet. Mange aborter sker faktisk inden kvinden overhovedet har opdaget at hun er blevet gravid, så hun kun oplever hvad hun tror er en lidt forsinket/for tidlig menstruation.

Aborter der ligger senere end 12. uge, skyldes som regel andre ting, som for eksempel infektioner eller en slags for tidlig fødsel.

Først når man har aborteret ufrivilligt 3 gange i træk, vil fødselslægerne undersøge om der kunne være en grund til aborterne som man kan gøre noget ved. Det er dog sjældent, at kvinder aborterer 3 gange i træk.

Hvis man først har konstateret graviditeten, er en abort ikke rar - uanset hvor tidligt den kommer. Man kan få spirende følelser af kærlighed for fosteret meget tidligt. Man begynder tit at drømme om hvordan det mon bliver, og hvor sjovt/dejligt/lykkeligt man vil få det. Man kan meget tidligt få tanker om hvordan ens partner vil blive som far, hvilken farve man skal male væggen i børneværelset eller hvor man skal føde. Alle disse følelser og tanker bliver ødelagt, når man så aborterer.

Bagefter tænker de fleste meget over, om det mon sker igen, og tilbringer den første tid af en ny graviditet i evig angst for at det sker igen. Ofte får man først ro, når man er kommet så langt i gravididteten, så man er nået længere end det tidspunkt aborten skete.

Men altså: MS-ramte aborterer ikke oftere end andre. Men nogle typer sclerose-medicin kan give risiko for at abortere, så det er vigtigt at man snakker med sin scleroselæge om hvornår man skal stoppe med netop den type medicin man får.

Alle typer sclerosemedicin, pånær én (nemlig immunglobulin), må man ikke tage under graviditeten og heller ikke i ammeperioden. Derfor er man uden behandling i løbet af graviditeten og ammeperioden.

Graviditeten har en beskyttende effekt mod sclerosen, som bliver større og større jo længere man kommer hen i graviditeten. Det skyldes at kroppen dæmper immunforsvaret, så det ikke angriber fosteret og udstøder det. Det sker hos alle gravide, men hos scleroseramte har det den bonus, at det jo så også dæmper sygdomsaktiviteten.

Beskyttelseseffekten i den sidste del af graviditeten er faktisk lige så god, som interferons beskyttende effekt. Men ligesom det er tilfældet med medicinsk behandling, er der stadig et fåtal der oplever attakker alligevel - især i starten af graviditeten, hvor beskyttelsen ikke er så høj endnu. Dem, der oplever attakker under graviditeten er som regel de samme, som havde en meget aggressiv sygdomsaktivitet lige inden de blev gravide.

Til de to grupper, voldsom sygdomsaktivitet lige inden graviditeten eller sygdomsaktivitet under graviditeten, tilbyder man immunglobulin.

"Immunglobulin G er de naturligt forekommende antistoffer, som organismen bruger til at beskytte sig mod bakterier og virusangreb. Virkningsmekanismen ved dissemineret sclerose menes at være en påvirkning af de hvide blodlegmer og en blokering af de betændelsesfremmende cytokiner. (Per Soelberg Sørensen m.fl. fra bogen "Dissemineret sclerose")".

Der er lidt forskellige meninger om hvor godt immunglobulin virker mod sclerose, for de videnskabelige undersøgelser har ofte et ret lille antal forsøgspersoner, da det er svært at samle tusindevis af gravide med MS. Men det er i hvert fald ufarligt for mor og barn - faktisk bruger man det, af andre grunde end sclerose, i fødselssammenhæng til raske kvinder.

Der er ikke så meget du selv kan gøre for at undgå at abortere. Man kan som regel ikke selv gøre for, at den komplicerede dannelsesprocess går galt, hvorved fosteret udstødes. Der er dog visse ting/stoffer, der øger risikoen for misdannelser. Det er for eksempel kemoterapi (inkl. Mitoxantrone), røntgenstråler, konstant natarbejde og tungmetaller.

Så det bedste du kan gøre er at leve sundt, spise økologisk og tage hensyn til dig selv. Så skal det nok gå. Du skal nok få dit barn.