Gå til hovedindhold

Spirulina og nyt om kalk

Spørgsmål
Jeg er blevet bekendt med kosttilskuddet (Unik)siprulina. Det lyder umiddelbart til at være et godt produkt, og da jeg ikke er god til at få spist kosttilskud i øvrigt, tænkte jeg om det ville være noget for mig? Eller er der eventuelt andre produkter, du kan anbefale? Jeg forsøger at følge kostrådene til scleroseramte, det vil sige masser af frugt, grønt og fisk, samt kun lidt kød og mælkeprodukter. Er desuden i tvivl om jeg får tilstrækkelig kalk, når jeg går udenom mælkeprodukter?
Svar

Det lyder fint, du har lagt din kost om til MS-kost med alt hvad det indebærer. På Scleroseforeningens hjemmeside er der forslag til kosttilskud i forbindelse med MS. Til opbygning af vores knogler har vi brug for både kalk, magnesium og en række spormineraler. Vi får kalk i kosten fra grønne grønsager som broccoli og grønkål (og andet grønt; dild, brøndkarse, karse, purløg m.v.), sesamfrø, mandler, hasselnød, solsikkekerner, valnødder, tørret figen, tørret abrikos, havregryn, oliven, rugbrød, men også andre fødevarer giver bidrag her. Mælkeprodukter har jeg ikke nævnt her, da du kun spiser lidt af dem, men mælkeprodukter er traditionelt en stor kalkkilde i vores madkultur.

For kvinder over 30 år er behovet for kalk 800 mg pr. dag, hvilket de færreste når op på via kosten, medmindre man meget omhyggeligt tilrettelægger kosten. For nylig har en undersøgelse bekræftet, at man ikke skal tage kalktilskud alene, idet det i undersøgelsen af ca 1400 kvinder øger risikoen for blodpropper i såvel hjerne og hjerte. Der findes en række forskellige muligheder for at kombinere kalk med magnesium samt D-vitamin. Afhængig af hvordan din kost er sammensat kunne mulighederne for eksempel være:

Calcium: Magnesium citrat 1:1 med D-vitamin (500 mg kalk + 500 mg magnesium + 4,8 mcg D-vitamin), Unikalk extra med 900 mg kalk + 450 mg magnesium + 7,5 mcg D-vitamin og Osforte med blandt andet 600 mg kalk, 300 mg magnesium og 10 mcg D-vitamin, samt en række andre spormineraler og B-vitaminer samt antioxidanter. Osforte er bredt sammensat som en vitaminpille uden jern. Spirulina kan være en mulighed.

Spirulina er kendt som en ferskvandalge, men er nu bestemt til at være en type bakterie. Produkterne indeholder både aminosyrer (proteinstof) og en lang række vitaminer og mineraler. Produktet fås både i pulverform og som tabletter. Alt afhænger af dosis: Hvis du spiser nogle få tabletter giver produktet jo ikke et meget stort bidrag som proteinkilde, men giver som nævnt nogle vitaminer og mineraler. Hvis du vælger at supplere din kost med en bredt sammensat vitaminpille med kalk og magnesium behøver du ikke supplere med Spirulina. Men husk fede fisk i kosten, eller omega-3 fedtsyrer i form af fiskeolie eller levertran.