Gå til hovedindhold

Spasticitet ved cykling

Spørgsmål

Jeg har sclerose og er begyndt at cykle på ryttercykel. Men jeg lider af spastitet, og har problemer med det når jeg cykler. Jeg kan ikke tåle medicinen imod det, er der andet jeg kan tage eller gøre? Nogle gange er det meget voldsomt.

Svar

Ud over medicinsk behandling, er fysioterapi en vigtig del af den anti-spastiske behandling ved MS, hvor man via øvelser og instruktion afspænder den spastiske muskulatur. Behandlingen kan specifikt fokuseres på dine problemer i forbindelse med cykling, så du har mulighed for at forbedre din træning. Du skal derfor bede din egen læge eller din MS neurolog om en henvisning til vederlagsfri fysioterapi.

Alternativt kan du blive henvist til Sclerosecenter Haslev, hvor man har stor erfaring med anti-spastisk fysioterapi, og hvor man evt. samtidig kan afprøve medicinsk behandling, som du endnu ikke har prøvet. De fleste mennesker med spastiske symptomer, har prøvet Baklofen eller Sirdalud, som er de to mest almindelige typer anti-spastisk medicin. Senest er der dog kommet en ny type medicin, Sativex, som er et udtræk af cannabis planten, og som muligvis kan have en gavnlig effekt på dine spastiske gener.