Gå til hovedindhold

Spasticitet i armen

Spørgsmål
Jeg har i de sidste 14 dages tid fået tiltagende spacticitet i venstre side af kroppen. Navnlig er det helt galt med venste arm, som er stift bøjet og svær at rette ud. Medicinen Baclofen hjælper slet ikke. Har nu fået tid hos fysioterapeut efter påske, men kan du anbefale forskellige øvelser som jeg kan gøre hjemme?
Svar

Spasticitet er en betegnelse for at muskler - efter en beskadigelse af den normale styring af musklerne – er uhensigtsmæssigt stive og reagerer kraftigt på en pludselig ændring af deres længde. Det vigtigste når man skal bryde denne øgede spænding er, at man udfører bevægelserne langsomt og roligt, samt indarbejder rotationer, da disse også hæmmer spasticiteten. Her er en række forsalg til øvelser:

1) Lig på ryggen med armene strakt op imod loftet. Saml hænderne og før armene samlet fra side til side x 15. 2) Lig i samme stilling. Før de samlede arme op over hovedet og så langt ned mod gulvet som muligt (uden smerter). Før armene tilbage og ned imod maven x 15.

3) Stå på alle fire. Læg vægten frem og tilbage x 10 og fra side til side x 10. 4) Stå på alle fire. Krumme og svaje x 10. 5) Sid ved et bord. Flet fingrene – stræk armene frem på bordet og roter underarmene, så skiftevis højre og venstre håndryg vender ned imod bordet. x 10.

Husk også at gå til din læge for at få justeret din medicin, da du angiver at Baclofen ikke længere hjælper.

Lægesvar: (af Morten Blinkenberg)

Det lyder som om det vil være oplagt, at prøve Botox, til at dæmpe spasticiteten i din venstre arm. Botox virker ved at lamme (afslappe) den eller de muskler, medicinen indsprøjtes i, og effekten holder sig i uger og op til 3 måneder.

Botox bruges specielt til spasticitet, der er lokaliseret til en enkelt arm eller ben, hvor antispastisk tablet behandling ikke har haft tilstrækkelig effekt - hvilket jo er tilfældet hos dig. Jeg synes derfor at du skal snakke med din skleroselæge, om du opfylder kravene til at starte behandling.