Gå til hovedindhold

Spasticitet

Spørgsmål

Jeg arbejder som handicaphjælper for en scleroseramt kvinde, som har været kørestolsbruger siden 2002. Hun kan slet ikke bevæge sine ben.

Da vi havde gang i at få "varmet benene lidt op", her den anden dag, skete der imidlertid noget. Der skete da jeg masserede et punkt på indersiden af lægmusken, ca. 1/3 til 1/4 fra knæet af, ned mod foden. Ved at massere op mod knæet på dette punkt, fik det musklerne, helt fra foden af og op til hoften, til at give en form for spænding, så hele benet næsten løftede sig.

Jeg undrede mig meget over det, da jeg ikke troede at et lamt ben ville kunne gøre sådan. Kan du forklare dette nærmere? Er der så en mulighed, for at man kan få lidt mere kraft tilbage i benet igen?

Svar

Det lyder som om, at du ved din berøring udløser spasticitet i benet.

Spasticitet er en betegnelse for at muskler bliver uhensigtsmæssigt stive. Spasticiteten opstår, når den normale styring af musklerne er beskadiget, som den er ved sclerose.

Spasticiteten kan, for eksempel, udløses via tryk på smertepunkter eller pludselige bevægelser. Jeg tror du trigger et smertepunkt, når du masserer på det nævnte område. Ikke at den kvinde du arbejder for nødvendigvis føler det gør ondt, da hendes følesans kan være påvirket, men hendes krop reagerer.

Spasticiteten er desværre nok ikke et udtryk for at hun kan få flere kræfter i benet, da det er en uhensigtsmæssig muskelspænding, som er udenfor viljens kontrol. Det vil sige at den kvinde du arbejder for, kan ikke selv aktivere musklen - det er en refleks der gør det og det i en total spænding i benet.

Jeg syntes dog, at det lyder som om du gør rigtig mange gode ting for hende, og for at feje al tvivl af bordet vil jeg anbefale, at I kontakter en fysioterapeut, der kan komme hjem til jer eller I til fysioterapiklinikken. Her vil du kunne blive vejledt i præcis, hvad det er der sker og du vil kunne få vejledning i, hvilke øvelser der er gode at lave.