Gå til hovedindhold

Spasmer og klonus

Spørgsmål

Jeg kæmper meget med spasmer og klonus i mit venstre ben. Jeg tager 3 x 6 mg Sirdalud Retard (morgen og aften) samt 10 x 10 mg Baklofen (fordelt over dagen). Produkterne virker, men ikke nok. Jeg har stadigvæk problemer med stift ben og klonus. Problemet er også, at de høje doser af muskel afslappende udfordrer min ståfunktion. Jeg er kørestolsbruger (måske pga. medicinen). Er der noget, jeg kan gøre anderledes?

Svar

Det er en høj dosis særlig af Baklofen. Ved Sirdalud er du ikke helt oppe på max. dosis, så det kan måske øges lidt? Får du fysioterapi, og laver du selv udstræk af benene flere gange dagligt? Ellers var det en ide at prøve i stedet for - eller som supplement til - evt. medicinøgning. Som du nævner, er det et problem med store doser muskelafslappende, at bevare den spænding i musklerne der er nødvendig for at opretholde stand- og gangfunktion. Det er en meget svær balance, at opnå det bedst mulige resultat, og man kan ikke altid få både velbehandlede spasmer og bevaret standfunktion.

En sidste mulighed kan være en baklofenpumpe, hvor medicinen indgives i et kammer indopereret lige nedenfor brystkassen og så trækkes en slange gennem underhuden og indopereres i rygmarvskanalen, så medicinen kommer direkte i kontakt med rygmarven, hvor det skal virke. Man kan derfor give en mindre dosis, og der er færre generelle bivirkninger i kroppen, men det er igen et problem med bevaret stand- og gangfunktion. Prøv at tal med din scleroselæge om ovennævnte. Hvis man vurderer, at en baklofenpumpe kan komme på tale, vil man lave en såkaldt rygmarvsprøve, hvor man indgiver en testdosis, og ser hvad der sker med spasmerne og vurdere effekten, og så vil man hvis ja indoperere og så justere medicindosis hen ad vejen.