Gå til hovedindhold

Spasmer og behandling heraf

Spørgsmål

Jeg får Sativex, 6 Baklofen, 2 Sirdalud men har stadig mega spasmer. Kan man ikke få noget stærkere? Jeg sidder i kørestol og fik diagnosen i efteråret 2007.

Svar

Det gør mig ondt at høre. Har du talt med din neurolog om det for nylig? Ellers vil jeg anbefale at du gør det. Der kan måske justeres på mængde og/eller fordeling af tabletter.

Spasmer kan forværres af andre omstændigheder, f.eks. kulde - men nu er vi jo i maj måned - og pågåede infektioner, eller blærebetændelse som man kan have uden nogle særlige symptomer. En urinundersøgelse kunne være en god ting til at udelukke den mulighed. Får du vederlagsfri fysioterapi? Det er du berettiget til, hvis du har væsentligt fysisk handicap som følge af sclerose. Egen læge eller din neurolog kan henvise dig.

Endelig er det muligt at indoperere en baklofenpumpe, hvis man ikke kan opnå tilstrækkelig effekt af tabletbehandling for spasmer. Det foretages ikke så mange steder i landet, mens selve fyldningen af pamperne foregår lidt flere steder. Der går typisk nogle måneder mellem hver fyldning. Før man anlægger pumpen under huden på siden af maven, skal man lave en test med at indsprøjte Baklofen ind i rygvæsken for at vurdere effekten, og hvilke dosis man skal lægge ud med. Den kan justeres undervejs.