Soyafløde og rismælk
d. 22 november 2009

Jeg er stødt på soya-produktet , kan bruges til erstatning af madlavningsfløde.

Mine spørgsmål lyder: Er det okay at bruge dette, når jag laver MS-kost? Er det desuden okay at anvende ris-drik frem for soya-drik?

Soyafløde eller Soya Cuisine har følgende ingredienser: Vand, solsikkeolie*, afskallede sojabønner*(6%), hvedesirup*, emulgator, sojalecitin, stabilisator: xanthangummi, guargummi og carrageenan, havsalt, naturlig aroma, antioxidant:tocopherolrigt ekstrakt. (*= økologisk, Lactosefri).

Proteinindholdet er 3 g/100g, kulhydratindholdet 3,7 g/100 g, fedtindholdet er 17,7 g/100g, hvoraf  den overvejende del af fedtet er flerumættet fedt, som udgør 11,2 g/100 g. Mættet fedt udgør 2,3 g/100g og enkeltumættet fedt 4,2 g/100g.

Produktet indeholder ikke lactose eller mælkesukker og indeholder ikke kolesterol.

Produktet indeholder, som det fremgår, mest flerumættet fedt og mindre andel af mættet fedt og enkeltumættet fedt. Efter min vurdering kan du godt benytte soyafløde i stedet for madlavningsfløde. Mit umiddelbare forslag vil dog være, at du ikke gør det dagligt, men for eksempel kun i weekenden eller ved andre festlige lejligheder. Hyppigheden vil selvfølgelig altid være en individuel afgørelse.

Ris-drik er baseret på ris. Fremstillet af økologiske råvarer: ris, vand, solsikkeolie, lecithin fra raps, havsalt og vanille. Ris-drik indeholder 0,1 g protein /100g, eller sagt med andre ord, meget lidt protein. 9,5 g kulhydrat, hvoraf 5,1 g er sukker. Derudover 1,2 g fedt.

Stivelsen i ris er delvis spaltet og derved bliver indholdet af simple eller enkle kulhydrater (sukkerstoffer) meget højt. Ris-drikken kommer på denne måde nogenlunde til at svare til kulhydratindholdet i juice. Ris-drik smager jo også sødt. Til gengæld har risdrikken ikke noget væsentligt proteinindhold, så her er ikke meget fra ris-drikken til at give mæthed.

Soya-drikken indeholder 3,7 g protein pr 100 ml, hvilket svarer til 1 dl. Soya-drikken uden calcium indeholder 0,1 g kulhydrat og soya-drikken med calcium indeholder 2,4 g kulhydrat. Soya-drik med calcium er i denne udgave sødet med æblekoncenrat. Et andet mærke er sødet med rørsukker.

Hvilken drik man vælger, skal jo ses i sammenhæng med hvor ofte man drikker eller spiser drikken - en mættende drik til morgenmad kan man dog ikke betragte den som.

Skrevet d. 22 november 2009