Gå til hovedindhold

Søvnproblemer 2

Spørgsmål
Jeg har ofte meget svært ved at falde i søvn. Har spasmer i benene trods baklofen-behandling. Prøver alt, lige fra motion til strækøvelser og nogen gange en sjus. Står ofte op af sengen igen og sidder og læser til kl. 3-5 om morgenen. Jeg føler mig træt, men kan ikke finde ro i kroppen til at sove.

Jeg har prøvet at henvende mig til egen læge, for at få indslumrings/sovepiller. Det virker, men det er, åbenbart, meget forbudt. Jeg føler derfor stor skyld over ikke at kunne styre mig, slappe af eller hvad man nu kan sige.

Den samme fornemmelse har jeg, når jeg snakker med neurologerne til halvårs-kontrol.

Er det virkelig forbudt at have brug for søvnmedicin?

Jeg har haft MS i 20 år og er i behandling med Copaxone. Har lige haft et attak med positiv medrolbehandling.

Træner mig op igen til arbejdsmarkedet, specielt bentræning. Men igen: Hvad kan jeg gøre for at få et ordentlig liv, hvor jeg kan sove om natten?
Svar
Det er svært for mig at sige, hvad der er årsagen til dit søvnproblem. Spastiske gener og natlige vandladninger, som følge af forstyrrelse i blærefunktionen, er hyppige årsager til søvnproblemer og nedsat søvnkvalitet. Det er derfor nærliggende, at behandle disse symptomer så optimalt som muligt.

Du kan også optimere din søvn, ved at leve regelmæssigt, spise sundt og ikke drikke kaffe eller te om aftenen, tilpasse søvnens længde og sørge for at få motioneret så meget som muligt.

Psykiske faktorer, som depression, stress og bekymring, er ofte en vigtig årsag til søvnbesvær hos mennesker med sclerose, og du bør overveje, om du har brug for professionel hjælp i den forbindelse.

Man ikke udelukke, at sygdomsprocesserne ved sklerose, kan påvirke søvnkvaliteten og nyere forskning har vist, at forstyrret søvnrytme, er relativt hyppigt ved sclerose, hvorfor søvnregistrering i sidste ende også kan være nødvendigt.

Under alle omstændigheder er det noget du skal nævne for din neurolog i din skleroseklinik, så du kan få den bedste rådgivning om problemet.