Gå til hovedindhold

Sondeernæring

Spørgsmål

Jeg har et spørgsmål angående min mor, som har haft sclerose i snart 30 år. Hun er blevet tvunget i plejebolig på grund helbredet. Kan personalet tvinge min mor til at få sondemad, da hun har haft lungebetændelse 6 gange, siden hun flyttede derover i maj 2014? Min mor har fået en peg sonde, da jeg ikke mener, at de har tid til at give hende nok væske igennem munden. Hun er meget fjern, hvis hun ikke får væske nok, så det har hjulpet med sonden. Men hverken min mor eller jeg mener, at hun er syg nok til at skulle have sondemad. Det er hendes livskvalitet selv at kunne spise, hun får gratin kost som skulle være nemmere at tygge og sluge. Jeg håber på at høre fra dig snarest muligt, da det er meget frustrerende for os.

Svar

Jeg er ked af at høre, at du er frustreret over situationen, men jeg kan godt forstå dig, idet det lyder til at din mor har haft et meget hårdt år. Dels har hun skulle flytte til en plejebolig, du skriver at hun er blevet tvunget til det, så det lyder ikke til at hun selv har haft lyst til det. Og så har hun oveni haft 6 lungebetændelser. Det tærer på kræfterne og går ud over livskvaliteten.

Du spørger om man kan tvinge folk til at få sondemad. Det kan man ikke. Det skal gerne være sådan at alt behandling foregår i samarbejde med borgeren altså din mor. Men der kan komme situationer hvor personalet med deres faglighed, bliver nød til at anbefalede sondemad, hvis de kan se, at borgeren ikke får den optimale ernæring pga sygdom, og derfor kan få svært ved at genvinde kræfterne og få energi til selv at kunne spise igen. Personalet har ansvaret for, at din mor får en sufficient kost. Hvis de ikke har tid til at give det, eller din mor ikke selv kan nå at spise og drikke det hun skal, kan de vælge at lægge en sonde. Du skriver selv, at det har hjulpet at din mor har fået sonde, hun er ikke så fjern, men det skal helst kun bruges til din mor igen får kræfter til selv at spise med eller uden hjælp. Det skal der være tid til. Tit bruger man sondeernæring til at supplere op med, efter at en patient/borger selv har prøvet at spise det de kan. På den måde sikre man sig, at din mor får nok mad og forhåbentlig på den måde med tiden kan reducere sondeernæring, efter hvor meget hun selv spiser i løbet af dagen. For det er rigtig, som du skriver at det er vigtig for livskvaliteten, at holde fast i at kunne spise selv så længe som muligt.

Jeg håber meget, at du igen har mulighed for at tale med personalet omkring situationen. I skulle gerne alle, både personalet, dig og din mor have samme indstilling til hvad der skal gøres, så I alle er enige om hvorfor, og hvordan tingene skal gøres. Håber meget for dig og din mor at det lykkes at nå til enighed, så I begge føler, at I bliver hørt og forstået.