Gå til hovedindhold

Sojabaseret smørepålæg og sødestoffer

Spørgsmål

Jeg er for nyligt gået igang med, at lægge min kost om, blandt andet ved hjælp af "Sund kost ved sclerose".

I denne bog er omtalt et soyaprodukt, som erstatning for smørechokolade - chokoladecreme på soyabasis. Jeg har søgt og søgt på nettet, men ikke fundet dette. Derfor spørger jeg nu: Hvor kan jeg købe det?

Nu vi er ved de søde sager, så har jeg lige endnu et spørgsmål: Hjælper det så noget, at udskifte sukkerprodukter med sukkerfri ting/ ting med sødemiddel?

Jeg er klar over, at det meste kommer an på mængden, men hvis et groft optegnet eksempel er, at jeg spiser en håndfuld lakrids eller lignende om ugen, vil det så hjælpe at udskifte med sukkerfrit?

Svar

Det lyder fint at du er startet med en kostomlægning for at få en sundere kost.

"Nutella på soja" hedder Hazelnut Chocoreale og er et økologisk produkt, som du kan købe i Helsekostbutikker eller bestille hjem herfra. Flere supermarkeder, der har valgt at have et stort sortiment i økologiske produkter, har også dette produkt. Her vil du muligvis også kunne få produktet bestilt hjem.

Med hensyn til de søde sager, er det, som du angiver, vigtigt kun at spise lidt af det. På den måde sikrer man, at få en sundere kost og derved lettere få sine næringsstofbehov dækket via kosten. Søde sager giver også mange mennesker unødvendige kalorier.

Med hensyn til sødestoffer, kan det være nødvendigt at tage individuelt stilling til hvad der skal vælges. Men hvis man kun spiser lidt af de søde sager, som du nævner med en håndfuld lakrids pr. uge, så vil jeg foreslå, du spiser slikket med sukker.

Det er konstateret, at hvis man spiser "light", som hvis valget er at spise slik med sødestoffer, spiser man samlet set ikke færre kalorier over hele dagen. Så kaloriemæssigt er der sikkert ikke noget at spare, sådan som det ser ud lige nu.