Gå til hovedindhold

Smerter ved injektion med Copaxone

Spørgsmål

Min søster på 31 år fik i august 2007 diagnosen MS. Hun har indtil nu givet sig selv indsprøjtninger med Copaxone. På grund af meget stærke smerter i benene og de mange "buler" er det nu for smertefuldt for hende at stikke sig - når det så lykkes, kan hun desuden se, at Copaxonen ikke trænger ind, da meget går til spilde.

Hun kan først få tid hos sin neurolog d. 21/4. Er det ikke risikabelt for min søster at gå så længe uden nogen former for medicin? Kan hun tillade sig at lægge lidt pres på, for at få en tidligere tid?

Hun vil gerne prøve Tysabri, men det mener lægen ikke er det rigtige. Er der visse personer, hvor Tysabri er ekstra risikabelt?

Svar

Det er vigtigt at vide, at Copaxone ikke er en livsvigtig medicin. Den virker forebyggende mod attakker, men det er jo ikke som insulin til sukkersygepatienter - som de kan dø af ikke at få.

Du skriver, at det er din søsters lår der er helt ødelagte af injektionsmærker. Betyder det, at hun ikke har prøvet at stikke i maven eller ballerne? Hvis ikke hun selv kan, kunne hun eventuelt få en hjemmesygeplejerske til at hjælpe sig, indtil hun skal ind til kontrol hos neurologen.

Neurologen vil muligvis foreslå, at din søster prøver en af de øvrige behandlingsmuligheder. Måske kunne hun få en samtale med sin kontaktsygeplejerske før d. 21/4? Sygeplejesken kunne vurdere din søsters injektionsteknik, give rådgivning om andre injektionssteder, og eventuelt formidle kontakt til en hjemmesygeplejerske.

For at komme i betragtning til behandling med Tysabri, skal man indenfor et år have haft to attakker, disse bestemmelser gælder over hele landet. Se også Knuder efter Copaxone - injektion.