Gå til hovedindhold

Smerter i nakke og skuldre 2

Spørgsmål
Jeg har haft ondt i ryggen i mange år nu, svarende nogenlunde med perioden hvor jeg har haft sclerose (det vil sige 6-8 år).

Jeg er en af de heldige som har en mild udgave af sclerosen, har taget Avonex de sidste 6 år og faktisk er attakfri. Har kun haft lidt småting som, føleforstyrrelser af mindre art. Er i fuldtidsarbejde på kontor. Jeg løber, går til spinning og laver øvelser på bold hjemme (mave/ryg). Har desuden, ind i mellem, været til fysioterapeut, kiropraktor og massør.

Men, trods alt dette, så har jeg stadig disse rygproblemer. Det er værst om morgenen, når jeg står op efter 6-7 timers søvn. Det er selve skulderpartiet der gør ondt, altså øvre del af ryggen. Får jeg længere søvn end 6-7 timer, får jeg blot mere ondt i ryggen. Den virker stiv og det knager og brager i den første time eller to, hvor jeg føler at ryggen skal i gang.

For 1 år siden købte jeg ny madras som helt sikkert er bedre at sove på, men den løser på ingen måder mit rygproblem. Jeg har også haft en fysioterapeut til at indrette min arbejdsplads på kontoret.

Jeg har netop været hos min praktiserende læge, da jeg synes at jeg burde undersøges nærmere. Jeg har fået taget røntgen og der er helt normale forhold, siger lægen. Nu siger han så, at jeg skulle begynde at svømme og så ellers bare tage panodiler hver dag. Det med panodiler hver dag, er jeg jo ikke vild med.

Han sagde også, at man ikke kunne udelukke, at sygdommen gjorde mine muskler mere udsatte eller svage, hvorfor jeg ville have "mere arbejde" foran mig, med hensyn til at få en god ryg. Det, at sygdommen skulle betyde dette for mine muskler, har jeg dog ikke hørt før. Hvad har du af kommentar?

Skal jeg bare affinde mig med altid at have ondt i ryggen og hver dag leve på panodiler? Og, hvis jeg nu giver svømningen et forsøg, er det så et problem, at jeg kun kan svømme brystsvømning?

Jeg må ærlig talt sige, at jeg blev lidt ked af lægens korte gennemgang. Han har hverken set eller trykket på min ryg i den forbindelse, hvorfor jeg stiller mig lidt tvivlende over for det hele.
Svar
Du har allerede gjort mange gode ting med behandling efter behov, ergonomisk tilsyn af din arbejdsplads, træning og en god madras. Det er meget relevant, at din læge har sørget for et røntgen, da det er vigtigt at tjekke om dine knogler er sunde og alderssvarende. Det er de, men der er fortsat smerter og disse vil så formodentlig være i muskler og sener.

Panodil er symptom-behandling og det kan man prøve, hvis andre løsninger har været afprøvet uden succes.

Jeg syntes dog du skal undersøges mere og vil anbefale dig at få en henvisning til en fysioterapeut, som blandt andet kan undersøge din bevægelighed og din muskelstyrke i området. Er der uhensigtsmæssige stramninger, har du kræfter nok eller har sclerosen svækket dig i dette område, arbejder din muskulatur som den er designet til?

Hvis du selv kan gøre noget ved træning og eller udspænding, vil dette naturligvis være det bedste.