Gå til hovedindhold

Smerter i nakke og skuldre

Spørgsmål

Jeg har haft diagnosen dissemineret sklerose siden år 2000. Jeg har ikke de store handicap, og er i fleksjob på kontor 20 timer om ugen med 4 timer pr. dag.

Jeg skriver her, fordi jeg har helt vildt mange spændinger i ryggen, nakken og skuldrene. Min fysioterapeut siger, at jeg er meget stiv i ledene i ryggen, hvilket jo så også giver rigtig mange spændinger i nakken.

Mit spørgsmål lyder: Mon det er sklerosen, og ikke kun det er at jeg har et kontor-arbejde, som gør at jeg har det sådan her? Jeg er desuden meget træt.

Svar

Det er svært at give dig et præcist svar på dit spørgsmål. Spændinger i nakke-skulderåg kan komme af mange ting:

1) Du arbejder på kontor. Hvordan er dine arbejdsstillinger? Sidder du godt og er du god til at mærke efter om du spænder op, når du sidder og arbejder? Det bedste vil klart være at få et ergonomi tjek. Spørg din arbejdsplads om det er en mulighed. Eller måske din egen fysioterapeut kan komme på arbejdspladsbesøg.

2) Når du generelt bevæger dig rundt, foregår det så relativt ubesværet eller bruger du også skuldrene ”til at gå med”. Forstået på den måde; spænder du op i skuldrene for at holde balancen eller for at føre benet frem?

3) Er du generelt god til at mærke efter om du slapper af i skuldrene/spænder du ofte op uden det er bevidst? Hvis dét er problemet, kan det være rigtig godt at gå til afspænding.

4) Du er meget træt og måske er dine musklers udholdenhed ikke så stor. Denne manglende udholdenhed kan være forårsaget af sclerosen. Hvis det er udtrætning, er det igen vigtigt med et ergonomi tjek og små pauser bygget ind i arbejdsdagen.

5) Sclerosen kan forårsage smerter i kroppen.

Inden jeg ville sige at det er sclerosen der er årsag til dine smerter/spændinger, ville jeg afklare de andre ting. For hvis det for eksempel er dine arbejdsstillinger, er det jo bare med at gøre noget ved dem.

Held og lykke med det.