Gå til hovedindhold

Smerter i fødderne

Spørgsmål

Jeg er sclerosepatient i dag og har været det officielt siden sommer 2012, hvor det blevet bekræftet af lægerne på Rigshospitalet efter et par års mistanke og undersøgelser. Mit første attak forekom ca. 2006, men her var der usikkerhed omkring sclerose. Jeg tager derfor Avonex 1 gange om ugen og har gjort det siden september 2012.

Jeg har de sidste par år haft store smerter uden foden, og især det sidste års tid har det været meget slemt. Som jeg husker det har jeg haft ondt i fødderne i ca. 3 - 4 år, muligvis lidt længere tid, men det sidste års tid har det været meget slemt. Det har resulteret i flere besøg til fysio og samtidig brug af diverse indlæg, som ikke har hjulpet. Jeg har fået taget MR scanning af min fødder på Hamlet, og de har ikke kunne konstateret noget forkert, og samtidig finde et svar på mine smerter. Lægerne på Hamlet har ment at jeg har plantar fascilitis. Men de virker samtidig undren over mine gener, og har sidst anbefalet mig en bandagist som ikke har gjort de helt store mirakler - med andre ord ikke hjulpet.

Jeg har ikke smerter når jeg går, kun hvis jeg går rigtig meget, men hvis jeg står stille i et par sekunder træder smerterne til med det samme. Især hvis jeg ikke har sko på, så er smerterne meget slemme. De træder til så snart det er morgen, og er vedvarende helt frem til jeg sover. Smerterne træder endda til hvis jeg sidder på en stol og hviler mine fødder på normalvis. Smertestillende piller hjælper en gang imellem, men dem vil jeg nødig bruge for meget af. Hvad kan dette være, og hvordan kan jeg komme af med disse smerter? Kan det have en forbindelse til sclerosen. Og såfremt det er, hvad er mine mulighed for at blive kureret for smerterne under foden.

Svar

Jeg kan dårlig komme med et godt bud på hvad dine smerter i fødderne skyldes, da det vil kræve en grundig udspørgen og undersøgelse. Det kan være forandringer i fodens bløddele (sener, led, bindevæv, muskler mm.), hvilket du allerede er undersøgt for, men kan også skyldes sclerosen. En meget praktisk måde at skelne mellem smerter i bløddelene og sclerosesmerter, er at se hvilken behandling der virker på smerterne. Hvis Panodil og Brufen virker på smerterne skyldes de formentlig forandringer i bløddelene og hvis behandling med medicin mod sclerosesmerter virker, er det nok sclerosen, der er årsagen. 

Sclerosen forstyrrer sanseimpulserne, der føres til hjernen, og det sansede fejltolkes derfor som smerter. Et menneske med sclerose kan for eksempel føle, at fødderne eller knoglerne brænder blot ved tryk eller berøring. Fødderne og nervebanerne vil være normale, men bearbejdningen af signalerne i rygmarven er fejlagtig, hvorfor signalerne der sendes til hjernen, opleves som brændende smerte. Smerter kan også føles uden at man berøres, ved at der fejlagtigt dannes sanseimpulser i sclerose-plak.
Prikkende og stikkende føleforstyrrelser behandles efter samme principper som de såkaldt kroniske sclerosesmerter (brændende, knugende eller borende smerter).

Behandling af sclerosesmerter er en specialistopgave, og de bedste resultater har man med lægemidler, der primært er brugt mod depression, men nu har vigtig anvendelse mod nervesmerter og bruges i stort omfang i neurologiske klinikker og smerteklinikker. De to lægemidler der hyppigst anvendes er amitriptylin (Saroten) eller Imipramin. De mere jagende kortvarige smerter, kaldes neuralgiforme smerter og kan som regel behandles effektivt med lægemidler man normalt bruger til behandling af epilepsi, Oxcarbazepin (Trileptal), Carbamazepin (Tegretol), Lyrica eller Gabapentin. Endelig skal nævnes Dronabinol (Marinol), der formentlig kan bruges til at behandle begge typer af neurogene smerter.

Jeg synes derfor, at du skal snakke med din scleroselæge om at prøve behandling mod både bløddelssmerter og sclerosesmerter, og se hvad der virker bedst. Hvis dine smerter reagerer på behandling mod bløddelssmerter, synes jeg du bør udredes igen, så årsagen kan findes, men hvis dine smerter reagerer på behandling mod sclerosesmerter, er det desværre kun medicin der kan lindre dem.