Gå til hovedindhold

Smerter i benene, kan det være sclerosen og hvad kan jeg gære

Spørgsmål

Jeg er en af de meget heldige, for hvem sclerosen ikke har ødelagt min førlighed. Jeg er 70 år nu og sygdommen har ikke udviklet sig siden 1988. Men jeg har nu så mange smerter i benene, at det gør ondt hver gang jeg løfter dem - specielt det ene.

Har lige været på ortopædkirurgisk ambulatorium og fået at vide, at det er musklerne den er gal med, hvorfor de så skal trænes. Jeg går til vandgymnastik to gange om ugen, som jeg kan klare - men at træne fysisk udmatter mig, så jeg bliver dårlig.

Det viste sig da også til sidst, at lægen ikke var klar over, jeg havde sclerose. Det blev han først klar over, da jeg spurgte, om det kunne være forklaringen på smerterne.

Det er så dét, mit spørgsmål til jer går på: Kan det være forklaringen?

Svar

Der kan være mange årsager til dine smerter i benene. De kan være relateret til sclerosen, men behøver ikke være det. Hvis det er på grund af sclerosen, kan det være neurogene smerter.

 

Jeg vil anbefale dig at blive undersøgt af en neurolog og hvis det viser sig at være neurogene smerter findes der forskellige medicinske muligheder for behandling.

 

Hvis det viser sig ikke at være neurogene smerter, skal du undersøges yderligere, for det kan for eksempel være en sygdom i musklerne.

 

Jeg ved ikke om du får fysioterapeutisk træning og behandling. Hvis du ikke gør det, vil en fysioterapeut, der ved noget om sclerose, kunne sætte et træningsprogram sammen, hvor man kan variere dosis af træningen for at se om det er træning af musklerne, der udløser smerterne.