Gå til hovedindhold

Smerter i armen

Spørgsmål

I dag oplevede jeg at støde en nerve i min hånd. Alle har vist prøvet det, at man kan få et "elektrisk stød" når vi støder albuen eller knæet på en bestemt måde. I den sidste tid har jeg dog oplevet dette i forbindelse med at jeg bruger hænderne.

I dag resulterede det, som sagt, i at jeg slog håndfladen ned på en kant (blød) og så fik jeg altså et stød der næsten slog mig omkuld. Det gik op til albuen og så begyndte min hånd at brænde strålende ud fra ringe- og lillefinger-området. Det gjorde så ondt og jeg var ikke i stand til at udholde det. Følelsen fortsatte i ½ minut men begyndte så at klinge af.

Jeg vil nu spørge, om videnskaben har en forklaring på den brændende fornemmelse? Kan det desuden have skadet mine nerver i hånden permanent?

Som du måske kan regne ud, så snurrede det mærkeligt i mine følelsesløse fingre flere timer efter. Jeg får også nogle brændende sekundlange stik forrest på skulderen, som om at hele armen er lidt øm. Lige nu er funktionen ok, men skal jeg regne med at der er sket en skade, som viser sig om 2-3 uger (mine skader viser sig efter et attak, efter 2-3 uger)?

Svar

Det lyder som om du har slået en nerve i hånden og på beskrivelsen lyder det også som om, at sclerosen har forårsaget, at nerven er abnormt følsom.

Der er ikke risiko for, at slaget har påført dig kronisk skade af den grund, og symptomerne vil efterhånden klinge af. Det er dog svært for mig at afgøre, om sclerosen på længere sigt, vil medføre ændret smerteoplevelse.

Der findes mange forskellige typer sklerosesmerter, og sådan som du beskriver dine symptomer, kan det lyde som om, at du har udviklet nervesmerter i armen. Det lyder også som om, de forværres af et fænomen, man kalder allodyni, hvilket vil sige smertefulde føleforstyrrelser, der udløses eller forværres ved fysisk tryk eller berøring.

Nervesmerter opstår på grund af en fejlfortolkning af normale føleimpulser i områder af central-nervesystemet, der er ramt af sygdom, eller på grund af, at der opstår unormale smerteimpulser i central-nervesystemet.

Du kan snakke med din scleroselæge om eventuel behandling af disse nervesmerter. Du kan også læse andre svar her på hjemmesiden, som du så kan tage med dig til din scleroselæge.