Gå til hovedindhold

Smerter, forklaring

Spørgsmål

Jeg er en kvinde i 40´erne, som har fået diagnosen sclerose i 2009 efter en langvarig udredning.
Mine primære symptomer er spasticitet i benene - ikke så jeg ikke kan gå men stive ben i perioder. Jeg har efterfølgende været ude for en rideulykke, hvor jeg brækkede det nederst af ryggen og flere bækkenbrud. Nu er dette 2 år siden, og jeg er tilbage på hesten igen, men desværre oplever jeg at mine symptomer bliver værre efter ridning, eller hvis jeg går meget. Dette er i form af mange dybe muskelsmerter i benene og stivhed.

Mit spørgsmål er: Er det sclerosen der er blevet forværret? kan man gøre noget for selv at forbygge smerterne evt. med medicin?
Kan det skyldtes ulykken? da jeg fortsat har smerter i ryggen i perioder? Mine knæ gør ondt især det højre, og jeg har nedsat kraft i venstre ben?

Hvad kan jeg gøre for at få en mere tålelig tilværelse, jeg må blive på sofaen i flere dage efter for meget motion? Jeg håber at der er muligheder for at jeg fortsat kan være aktiv, på det niveau som jeg er på nu, da jeg har det bedst, når jeg er i gang - trods alt.

Svar

Det er uheldigt at have fået både sclerose og fysiske skader efter faldepisode. Det er da flot at du er kommet op på hesten igen efter alle de brud.

Spørgsmålet vedrørende smerter er: Hvad er hvad?
Det nemmeste først: Højre knæ overbelastes nok relativt, når du har nedsat kraft i venstre ben, så det kan forklare smerterne der.
Med hensyn til forværring i spasmer efter fysisk aktivitet er det typisk ved sclerose. Du bør lave udstræk før og efter motion, og du kan forebygge ved at gøre det til en vane dagligt at lave udstræk om morgenen, og før du går i seng. Hvis det ikke hjælper kan man evt. lægge medicin mod spasmer oveni.

Får du fysioterapi? Det vil være en god ide at få en vurdering ved en fysioterapeut, så han/hun kan foreslå et hjemmeøvelsesprogram. Du kan muligvis få vederlagsfri behandling, så tal med din egen læge om en henvisning.

Hvis bruddet på rygsøjlen har medført snævre pladsforhold i rygkanalen (spinalstenose) kan det udløse smerter i benene. Det er typisk når man har rank ryg - og det har man vel når man rider? - og så lettes ved foroverbøjning. 
Jeg foreslår at du eller din egen læge taler med den afdeling, hvor du er opereret, om de mener smerterne kan skyldes dit traume eller følger efter operationen.

Don't give up! Det er vigtigt at holde sig i gang. Måske kan du lave motion lidt oftere, men i mindre bidder? Held og lykke med det.