Gå til hovedindhold

Smertejag

Spørgsmål
Jeg har haft sclerose i snart 20 år. Jeg sidder i kørestol og tager Baklofen og Sirdalud.

Jeg har de sidste år døjet med rykvise jag i ben og lidt i arme. Smerterne er korte, men kommer tit - hvert 10 sekund - og kan vare op til flere timer ad gangen. De rykvise jag ødelægger både dag og søvn.

Skal jeg eventuelt tage Trileptal, Gabapentin eller Marinol og i givet fald hvor meget? Jeg har læst jeres indlæg om smerte og kommer frem til Trileptal, men inden jeg anmoder om recept, vil jeg gerne høre jeres forslag.
Svar
Jeg kan forstå, at du har smertejag, der lyder som nervesmerter og i den forbindelse, er der en række forskellige lægemidler du kan prøve, for at dæmpe symptomerne.

Du kan læse mere om behandling af nervesmerter (kaldes også sclerosesmerter) under afsnittet "smerter" her på hjemmesiden.

Lægemiddelstyrelsen kræver, at man afprøver et af de almindelige præparater til behandling af nervesmerter, som for eksempel Trileptal eller Saroten, før man kan få tilskud til præparater som Gabapentin eller Marinol.

Ud fra din smertetype vil jeg anbefale, at du starter med Trileptal, der optrappes til 300 mg x 3. Hvis du har bivirkninger af denne behandling, kan du fortsætte med at afprøve Gabapentin, der optrappes til 400 mg x 3 (eventuelt helt op til 800 mg x 3). Hvis der ikke er tilstrækkelig effekt kan man eventuelt forsøge tillæg af Marinol i en dosis på 2,5 mg x 2-3.

Det kan ikke udelukkes, at dine smerter også har forbindelse med spasmer i musklerne, men de ovennævnte behandlingsprincipper, vil formentlig kunne hjælpe på begge dele.