Gå til hovedindhold

Smerteanfald i blottet tandhals

Spørgsmål

Jeg havde en blottet tandhals gennem en årrække pga. forkert tandbørstning og slid. Som løsning fik jeg lagt lak på i alt 4 gange, den sidste gang måtte jeg bedøves, fordi det gjorde så ondt. Jeg fik derfor rodbehandlet tanden, en klassisk rodbehandling, en tand med højt blodtryk, hvor nerven kom fint ud. Imidlertid medførte de gentagne provokationer af nerven, at trigeminus-nerven blev hypersensibiliseret. Jeg fik efterfølgende penicillin, Gabapentin, Ibuprofen og Panodil samt akupunktur. Efter 23 dage med intense smerter slappede nerven mere af, så jeg kunne blive medicinfri.

Men nu ser det ud til, at tandhalsen er yderligere blottet. I hvert fald får jeg stadig lette smerteanfald og isninger, dvs. nerven aktiveres, når jeg spiser sødt/surt, kold/varmt. Min dygtige tandlæge (som aldrig har set en lignende nervereaktion) og læge mener ikke, det er trigeminusneuralgi, ej heller at det har med min sclerose at gøre. Jeg har haft MS i over 18 år, de sidste 8 år helt stabil uden forandringer på MR-skanninger. Min tandlæge vil vente med at lukke hullet i tanden helt (nu lukket midlertidigt), indtil der ikke er nervesmerter.
Har du nogen erfaring hermed? Er det din erfaring, at trigeminus falder helt til ro, hvor lang tid tager det og tror du, at min blottede tandhals bliver mindre blottet, når kroppen kommer lidt ovenpå igen efter denne omgang?

Svar

Det lyder som et meget atypisk smerteforløb, som vi erfaringsmæssigt af og til ser hos sclerosepatienter. Når nerven først er renset helt ud af den aktuelle tand, skulle du ikke kunne mærke mere til den. Tanden kan dog være øm, hvis der resterer betændelse omkring rodspidsen. Så det at tanden stadig skulle reagere på temperatur og sødt/surt kræver, at der er en nerve i tanden. Så enten er der en overset  rodkanal (jeg ved ikke hvilken tand, det drejer sig om) hvor man ikke har fået renset nerven ud, eller også er det nabotænderne, der reagerer. Det er meget svært at mærke præcist hvilken tand, det er der gør ondt. Få din tandlæge til at tjekke en ekstra gang for disse muligheder. Jeg er enig med din læge og tandlæge om, at det ikke tyder på trigeminusneuralgi.

Når man har fået den rigtige diagnose og behandlet dig derefter, vil jeg formode, at dine symptomer vil aftage.
Med hensyn til dine blottede tandhalse, er der nogle ting der er vigtige. Det er vigtigt at tandhalsene holdes helt rene. Belægninger indeholder bakterier, der udskiller syre og ætser på dine tandhalse, så de bliver følsomme. Her er det så vigtigt , at du bruger en blød tandbørste, så du ikke sliber på tænderne. En blød tandbørste kan sagtens børste rent. Undgå større mængder af sure spiser og drikke. Hvis du alligevel har fået en følsom tand, så er et godt middel til at afhjælpe dette, et produkt fra Colgat, som hedder ProRelief. Du skal gnide det ind i tandhalsen i 1 min for at opnå effekt.