Gå til hovedindhold

Smerte ved revner i tænderne

Spørgsmål
Jeg fik stillet diagnosen i 2004. Jeg har i flere år ikke kunne tygge i højre side af munden, fordi det giver voldsomme smerter. I de sidste 3-4 måneder er jeg imidlertid begyndt at få rigtig tandpine, specielt i en af de midterste tænder både i over- og undermunden, uden grund.

Det kan ske om natten og det kan vare alt fra timer til dage.

Jeg har været ved tandlæge og der er ingen huller, bare store fyldninger og nerverne er større i højre side. Min egen tandlæge har anbefalet en del kroner, men kommunens tandlægekonsulent mener ikke at der er noget galt og vil ikke give tilskud til behandling af de tænder jeg har ondt i. Hvad kan jeg gøre? Er det sclerosen?
Svar
Det lyder som om, du har det vi kalder infraktioner, i dine tænder. Infraktioner er revner i tænderne, som står og giver sig når du tygger med tanden. Derved påvirkes nerven, så det gør ondt  når du tygger - især hvis du tygger på en kerne eller en sej skorpe.

Infraktioner opstår hyppigere i tænder, der har store fyldninger. En infraktion kan gå helt ind til nerven, eller den kan have påvirket nerven over lang tid. Dette kan medføre, at der går betændelse i nerven. Man får en såkaldt rodbetændelse. Det at dine smerter også opstår om natten tyder på, at der er en rodbetændelse i din tand.

Når smerterne kommer, så sæt en finger på tanden og find ud af præcis hvilken tand det er. Opsøg din tandlæge igen og fortæl om, at dine symptomer er blevet forværrede, så du kan få den rigtige behandling.

Sclerosen har ikke indflydelse på at en rodbetændelse opstår, men til gengæld ser vi ofte at sclerosepatienter har en ændret og ofte meget stærk smerteoplevelse.

En kronebehandling kan ofte løse infraktionsproblemerne, inden nerven tager skade. Kronen omslutter tanden og virker som et "tøndebånd", der holder sammen på tanden og derved forhindrer at tanden giver sig i infraktionerne. I nogle tilfælde forhindre, at tanden knækker.

Bed din tandlæge om igen at prøve at søge om kroner til dine tænder og bed tandlægen sende en begrundelse med for anbefalingen af kroner.