Gå til hovedindhold

Skilsmisse

Spørgsmål

Jeg har været gift i 19 år, og nu vil konen skilles. Hun har før fået konstateret en depression og leddegigt og var begyndt at falde. En scanning for sclerose har vist nogle forandringer, som der skal tages stilling til. 

Jeg syntes hun har ændret sig utroligt meget over de sidste måneder, hun er fuldstændigt blottet for følelser og virker helt glad for det hele. Der er ikke kommet andre ind imellem os, så fatter ikke det bare kommer som lyn fra en klar himmel, ved godt det kan være at hun bare vil være sig selv, men kan sclerose have noget indvirkning på det hele? Hvis den har, hvad skal jeg så gøre har ikke tænkt mig bare og stikke af, hvis det er muligt at kæmpe for det.

Svar

Det lyder som om det er kommet som et chok for dig, at din kone pludselig vil skilles.
Du skriver at din kone er diagnosticeret med leddegigt og tidligere har haft en depression. Ligeledes skriver du, at hun er under udredning for sclerose, grundet forandringer set på en scanning samt det faktum, at hun er begyndt at falde.
Mange par oplever udfordringer i parforholdet, når den ene part får en kronisk sygdom som sclerose, bl.a. at man reagerer forskelligt og på forskellige tidspunkter.

Den, der får sclerose, kan få mange tanker om hvordan livet vil forme sig. Hvordan vil sygdommen udvikle sig, og hvilke symptomer og funktions-nedsættelser vil den eventuelt medføre? Nogle kan opleve, at de ikke føler at de er ”værd” at være sammen med mere. De vil ikke være en belastning for deres partner, hvis de skulle blive hårdt ramt af sygdommen. Mange vil også blive bange for, at deres partner ikke vil være sammen med dem mere, fordi de nu har sclerose. Derfor kan der være en stor angst hos den, der har sclerose for at blive forladt, og det kan opleves som mere skånsomt selv at forlade sin partner.

Dette er nogle af de tanker, der kan dukke op hos den der får sclerose. I forhold til din kone er det ikke muligt at vide, hvad det er, hun oplever, men måske kunne dette være nogle af de tanker, hun har gjort sig i forhold til at ønske skilsmisse.
Det er vigtigt i parforholdet at tale åbent og ærligt om sclerosen. At tale om den frygt, der er for fremtiden - også i forhold til parforholdet. Hvis I kunne det,  ville det også gøre det muligt for dig, at få sat ord på overfor din kone, at du meget gerne vil blive sammen med hende. Din kone har måske brug for at høre dig bekræfte, at du gerne vil hende - også selvom hun har sclerose.

Med hensyn til din kones ændrede adfærd, hvor hun virker blottet for følelser, og ”helt glad” kunne det tyde på, at hun er i krise. Nogle kan opleve at blive følelseslammede, når der sker noget voldsomt i deres liv. Som om det er for sårbart at forholde sig til, og i stedet bliver vedkommende nærmest følelsesløs så alt det, der sker ikke kan gøre vedkommende ondt.
Hvis der er behov for det, er I begge to velkomne til at henvende jer til os i telefontiden dagligt mellem kl. 11-12 på foreningens nummer 3646 3646. I kan både tale med psykolog sammen eller hver for sig.