Gå til hovedindhold

Skift mellem Tysabri og Novantrone

Spørgsmål

Tror at jeg har det i kalder for den meget aktive eller aggresive form for MS. Har haft diagnosen i 16 måneder og første medicin startede jeg på i oktober 2007 og det var Novantrone. Efter et halvt år på den, havde jeg stillet rolatoren, sat kørestolen 100% og mit syn var gået fra 5% til 80% - total mirakel kur i mine øjne;-).

Derefter startede jeg på betaferon, som jeg stoppede på efter 5 måneder, da jeg allerede der havde haft 2 attaks og er nu på Tysabri. Inden jeg startede på Tysabri, blev jeg af neurologen opfordret til at gå tilbage på Novantrone, da det havde virket så godt på mig. Men der synes jeg det var et trumfkort jeg havde i baglommen, men nu er jeg i tvivl om, om det var det rigtige valg. For første gang mærker jeg bivirkninger fra medicin. Efter jeg er startet med Tysabri, er jeg blevet rigtig meget træt, total ugidelig, har tit hovedpine, bliver rigtig hurtigt træt i øjnene, når jeg læser eller arbejder med computer, og jeg er begyndt at få ondt i mange af mine led, især mine knæ gør ondt. Lang smøre for at spørge, om du ville anbefale, at jeg droppede tanken om at have et trumfkort og så skiftede tilbage til Novantrone igen, så jeg om ikke andet fik 3-4 gode år? Jeg er forskningsfadder, så må bare satse på, at det du sagde da du holdt foredrag i Roskilde passer, og at de virkelig snart har kuren, så det kan være mit trumfkort.

Svar

Der findes ikke nogen egentlig definition af "aggressiv sklerose", men det lyder som om du i hvert fald har en meget aktiv sklerosesygdom. Det er svært at sige, om du ville have haft det bedre, hvis du var kommet på Novantrone i stedet for Tysabri, da de gener du har nu jo også kan være følger efter de to attakker, du havde under behandling med beta-interferon.

Det er også vanskeligt at sige, om du er bedst tjent med at skifte til Novantrone eller fortsætte med Tysabri, men din chance for at opleve en egentlig bedring er måske større, hvis du kommer tilbage på behandling med Novantrone. Der er dog ikke noget, der tyder på, at Novantrone er væsentlig mere effektivt end Tysabri.

Der sker i øjeblikket meget inden for behandling af sklerose, specielt når man ser på den attakvise form. Der forskes dog også mere og mere i behandling af fremadskridende sklerose. Blandt andet foregår der i øjeblikket undersøgelser af medicin, der kan afløse behandling med Novantrone. Der er derfor en rimelig god chance for, at du vil kunne skifte til anden behandling, hvis du efter nogle år skal stoppe med behandling med Novantrone.