Gå til hovedindhold

Skift fra Avonex til Tecfidera

Spørgsmål

Jeg er blevet tilbudt at skifte over fra Avonex interferon til Tecfidera (BG-12), men er meget i tvivl om hvorvidt jeg skal gøre det. Dette baseret på bivirkningerne ved tabletterne. Jeg blev diagnostiseret med MS i foråret 2014 på baggrund af ét attack i feb/marts i år (en sysnervebetændelse på højre øje). Er siden start på behandling med Avonex gået fra sort skærm til ca. 50 % syn. Har herudover mindre føleforstyrrelser i form af lejlighedsvist brændende fornemmelse i venstre fod/ben og lider af hovedpiner og træthed. Mine betænkeligheder går på varigheden og intensiteten af de mest almindelige bivirkninger ved tabletterne. Pt. får jeg "influenza" i ca. 18-24 timer hver weekend - tager medicinen hver fredag aften - hvoraf jeg så sover i ca. halvdelen af tiden. Selvom det er ret kraftige influenzasymptomer, er det dog til at leve med i og med det er én gang om ugen og kan klares på en fridag.

Spørgsmålet for mig er om den ekstra virkning som Tecfidera (BG-12) tilsyneladende har i forhold til Avonex, er det værd hvis prisen er kvalme, diarré m.v i en dekapaciterende grad der gør at jeg ikke kan passe job, fritidsinteresser m.v. Særligt når det er 2 gange om dagen én tablet skal tages. Det skal tilføjes, at jeg ikke hidtil har haft nogen gener i forhold til, det at bruge en sprøjtepind. Så mit spørgsmål til jer er, hvorvidt man ved noget om intensitet og varighed af de mest kendte bivirkninger ved stoffet, samt om der er lavet en slags "personprofil" på den idelle kandidat til lige præcist den type medicin, og hvorvidt jeg evt. måtte falde ind under denne.

Svar

Nogle får bivirkninger af det ene præparat og andre går fri. Det er ikke nemt at forudse, og må derfor komme an på en prøve. Vi har - da Tecfidera er nyt på markedet - begrænset erfaring med det, men mange patienter har ingen bivirknnger af Tecfidera overhovedet, blot de tager medicinen sammen med mad. Men i følge nogle amerikanske klinikkers begrænsede erfaring ophører ca. hver 5. med Tecfidera. 12-18 timers bivirkning ved Avonexbehandling er dog også noget. Så jeg tror, jeg vil gøre forsøget med Tecfidera i dit tilfælde.