Gå til hovedindhold

Skift af medicin

Spørgsmål

I 2008 fik jeg konstateret 20+ plaks og har været til en ny MR-skanning, som viste et ny plak. De attaks/problemer, jeg har/ haft siden min diagnose i 08 er udelukkende kognitiv problemer, føleforstyrrelser og tunghedsfornemmelse i den ene arm kontinuerligt.

Jeg er p.t. på Avonex, men min læge vil tilbyde mig anden medicin, hvis jeg ønsker det. Udfra mine oplysninger er Avonex så fortsat et acceptabel valg? Eller bør jeg skifte til Tysabri eller anden medicin? Vil lige tilføje at jeg startet på Rebif 44 i 08, men p.g.a bivirkninger dengang valgte lægen at stoppe behandlingen, og jeg kom over på Avonex, som har fungeret fint siden.

Svar

Mere end 20 læsioner er relativt meget ved debut, men et plaque på 3 år er ikke meget nytilkommen. Det må komme an på attakerne, om du opfylder kriterierne for ny medicin i form af Gilenya hhv. Tysabri.

Det er såkaldt 2. valgsbehandling beregnet for dem med relativ høj sygdomsaktivitet trods længerevarende standardbehandling med interferon eller Copaxone. Det er landsdækkende kriterier, og du må tale med din scleroselæge, om du opfylder kriterierne og om fordele og mulige bivirkninger, hvis du kan komme i betragtning.