Gå til hovedindhold

Skedekatar

Spørgsmål

Jeg har i et par uger haft kløe og svie ved skedeindgang og urinindgang. Blev behandlet med svampecreme men symptomerne er kommet igen. Er blevet undersøgt hos min læge idag, som ikke fandt noget, der tydede på svamp, hverken ud- eller invortes. Alt så helt fint ud.

Jeg blev også undersøgt for blærebetændelse, for at udelukke den mulighed. Der var heller intet at bemærke.

Kan symptomerne med kløe og svie være relateret til min sclerose, og hvad kan jeg i så fald gøre ved det?

Svar

Svie og brændende smerter i fødder, ben og arme eller andre steder kan skyldes sclerosen, men som du beskriver dine symptomer, tror jeg ikke, at det hos dig har noget med sclerosen at gøre.

Jeg forstår, at den kløe og svie, som har generet dig i et par uger, blev midlertidig bedret med svampecreme. Både den korte varighed og bedring med creme tyder på skedekatar. Skedekatar kan have en lang række forskellige årsager, blandt andet infektion med svampe, bakterier, trichomonas, herpesvirus og kønssygdomme samt irritation og overfølsomhed for sæbe, parfume og meget andet samt hormonmangel og visse hudsygdomme.

Jeg vil foreslå, at du undlader brug af parfume, begrænser eller helt afstår fra brug af sæbe i skridtet og i stedet nøjes med at skylle dig med vand.
Hvis du er fugtig eller inkontinent kan du anvende en hud venlig barriere creme, og skifte ble så snart den er våd. Kvinder tæt på overgangsalderen eller ældre, kan måske have gavn af lokalt virkende hormontilskud.

Jeg håber, at din læge og disse små råd kan hjælpe dig. Desværre er der nogle kvinder, hvor der ikke kan findes en årsag eller virksom behandling. I sådanne kroniske tilfælde, kan henvisning til speciallæge i gynækologi blive nødvendig. Kroniske smerter, kløe og svie i skridtet og ved skede indgangen kaldes på lægesprog for vulvodyni.