Gå til hovedindhold

Skal mit attak behandles

Spørgsmål

Hvordan ved jeg om jeg får et nyt attak?

Jeg blev i november sidste år indlagt med hvad man mener var et attak. Har siden fået CIS-diagnosen og altså ikke sklerose som sådan - endnu. Attakket var, så vidt jeg kan forstå, ret alvorligt og jeg har siden da haft mén i form af følelsesforstyrrelser i begge ben samt ticks/spasmer ved hvile.

I forrig uge stod min blære så af, fra den ene dag til den anden. Troede først at der var tale om en almen blærebetændelse, da jeg rendte på toilet hele tiden, men nej, intet der.

Kontaktede neurologisk afdeling, som startede mig op i behandling med Detrusitol Retard tabletter, som nu, efter en uge, virker efter hensigten. Men: Er der tale om et nyt attak, eller blot nye følger så lang tid efter selve attakket?

Det skal siges, at smerterne/ubehaget i benene har ligeledes været tiltagende over de sidste 2-3 måneder, og det er neurologerne ligeledes informeret om, men ønskede ikke at anvende Medrol hvis der "kun" var tale om smerte.

Neurologerne ønskede ikke at se mig yderligere og har blot opretholdt min halvårlige kontrol her i september, men jeg kan ikke ryste tanken, om at det har været et nyt attak, væk, og overvejer hvorvidt der skal gøres noget her og nu?

Svar

Det lyder som om dine vandladningsgener må regnes for at være et nyt attak, da de er adskilt mere end en måned fra dit sidste attak, hvor du havde føleforstyrrelser i benene.

 

Jeg kan ikke herfra vurdere om dine symptomer er behandlingkrævende. Attakbehandling med binyrebarkhormon skønnes blot at "skære toppen" af symptomerne og ikke ændre på hvor godt man heler op i sidste ende. Sædvanligvis behandler man kun attakker, der medfører nedsat funktion eller uacceptable gener. Hvis symptomer kan dæmpes på anden vis, for eksempel med Detrusitol, kan det også være en behandlingsmulighed.