Skal min MS behandles
d. 24 januar 2012

Jeg fik konstateret sclerose i 2005 med føleforstyrrelser i højre arm. På daværende tidspunkt havde jeg en baby på 3 måneder. Derfor og min tilstand af chok, gjorde at jeg ikke startede medicin.
I 2007 fik jeg yderligere et barn og endnu et barn i 2010.
I 2009 havde jeg et attak med føleforstyrrelser fra endetarmen og ned i benene, i 2010 fik jeg et synsnerveattak og en delvis ansigtslammelse. 
Jeg har i hele forløbet dyrket motion - styrketræning, yoga og løber ca. 3 gange om ugen. Det er jeg meget glad for.

I år 2008 - 09 søgte jeg et andet hospital, for at høre deres mening om min manglende medicin. Og fik den besked, at min sygdom ikke havde et aggressivt forløb, og jeg ikke havde et attak om året, så jeg ikke "bare" ville få den tilbudt, men at det måske ikke var nødvendigt. Fornyeligt var jeg til samtale hos en neurolog ang. medicin, men hun var heller ikke overbevist om, at det ville have den store forebyggende effekt i mit tilfælde.

Men jeg kan mærke, at det spøger i min bevidsthed, er det simpelthen for dumdristigt, ikke at tage Copaxone eller anden medicin?
Vil det være til nogen nytte, at få binyrebarkhormon til at dæmpe et attak, føleforstyrrelser eller synsnerveattak?
Jeg er meget taknemmelig for, stadig at have så god en fysik og have det så godt - det vil jeg selvfølgelig gøre alt for at blive ved med.

Som du sikkert ved, kan MS have rigtig mange forløb, hvor de mest godartede formentlig ikke responderer så godt på behandling, som de mere alvorlige og hvor man derfor kan diskutere indikationen for behandling. Hvis man ikke har en aktiv sygdom, kan udbyttet af MS behandling derfor være tvivlsomt.
Jeg kan ikke her fra vurdere, om du har en aktiv sygdom, da det vil bero på et fagligt skøn udfra din sygehistorie, undersøgelsesresultater, dine symptomer og kliniske fund. Du må derfor lade dig vejlede af din MS læge vedrørende behandling og have en løbende kontakt til din klinik, hvis dit sygdomsforløb mod forventning skulle ændres.

Hvad angår attakbehandling vil binyrebarkhormonet methylprednisolon (medrol eller solumedrol) afkorte varigheden af skleroseattakker. Det er dog ikke alle, der reagerer lige godt på medicinen. Nogle har bivirkninger, der gør, at de helst undgår behandling med binyrebarkhormon.
Binyrebarkhormoner har en sygdomsdæmpende effekt, der varer få uger, men påvirker ikke risikoen for at få et nyt attak. Det siges ofte, at behandlingen ikke bedrer ophelingen efter et skleroseattak - dette er også rigtigt, hvis der er tale om behandling af en synsnervebetændelse. For alle andre former for skleroseattakker er det faktisk ikke ordentligt undersøgt. Den eneste undersøgelse, der har set på dette forhold, viste en mulig bedring i ophelingen efter et år, men undersøgelsen var for lille til at afgøre dette med sikkerhed. Det er derfor muligt, men ikke sikkert, at ophelingen efter et skleroseattak også bedres på lang sigt, hvis der gives behandling med methylprednisolon.

Skrevet d. 24 januar 2012