Gå til hovedindhold

Skal jeg vaccineres mod influenza

Spørgsmål
Infektioner aktiverer immunforsvaret, og for mennesker med sclerose kan dette medføre attakker.
Med efteråret for døren er jeg interesseret i at vide, om mennesker med sclerose bør lade sig vaccinere mod influenza?
Er det noget I anbefaler?

Jeg kan forstå, at der er delte meninger om effekten af en vaccine? Er det dokumenteret at vaccine mod influenza har en god effekt - dvs. nedsætter risikoen for influenza mærkbart?
Svar
Anbefalingen er stadig, at man skal lade sig vaccinere mod influenza, når man har dissemineret sklerose. Der er ingen grund til at tro, at mennesker med dissemineret sklerose hyppigere får influenza, men derimod får de fleste udtalt forværring af sklerosesymptomerne, når de har influenza.

Det kaldes et pseudoattak og kan ses i forbindelse med infektioner, der giver feber, og skyldes et temperaturafhængigt fald i nervernes evne til at lede normale impulser.
Symptomerne ved et pseudoattak har sædvanligvis forbigående karakter, men risikoen for at få et reelt attak øges desværre ca. 6 gange, hvis man har influenza.

Der er derfor god grund til at lade sig vaccinere mod influenza og undgå en unødig risiko for sygdomsforværring. Vaccination mod influenza yder en rimelig men ikke fuldstændig beskyttelse.
Således angives vaccinen at beskytte mod 70-90 pct. af sygdomstilfælde forårsaget af influenzavirus hos yngre mennesker.