Gå til hovedindhold

Skal jeg vælge behandlingsstop

Spørgsmål

Jeg har problemer med min medicin - Betaferon, 250 microgram. Jeg havde første attak 2002, fik diagnosen ved næste attak 2004 og startede på Avonex samme år. I 2011 skiftede jeg til Extavia pga. for mange bivirkninger ved Avonex, og siden Extavia forsvandt fra markedet 2014, har jeg fået Betaferon. Jeg har siden attakket i 2004 kun haft et enkelt alvorligt attak i 2008. Neurologen anfører, at sclerosen muligvis har ændret sig til sekundær progressiv, da jeg får det dårligere (uden attakker), men at det ikke er muligt at sige helt præcist.

Pga. smerter og ømhed ved injektionsstederne foreslog sygeplejersken en måneds medicinpause i maj 2014. Her oplevede jeg - efter nogle uger uden medicin - mindre træthed og pænere gangfunktion. Efter at være startet på medicinen igen på lavere opstartsdosis, oplever jeg mange bivirkninger - dårlig gangfunktion, hurtig udmatning - som jeg ikke oplevede, mens jeg havde medicinpausen. Og det går i al sin gru op for mig, at en stor del af de sclerosesymptomer, jeg har levet med i flere år, faktisk kan være bivirkninger ved medicinen. Jeg ønsker derfor at stoppe helt med medicinen, men er alligevel lidt bange for det, for det må vel have haft en effekt, når jeg nu faktisk har haft et pænt attak-fattigt sygdomsforløb. Jeg har brug for at høre holdningen fra en fagperson, da jeg er voldsomt i vildrede med hensyn til et eventuelt medicin-stop, og da jeg faktisk er voldsomt plaget af medicin-bivirkningerne lige nu. Kan jeg fx stoppe med medicinen nu og så bare begynde igen, hvis det skulle vise sig nødvendigt? Og hvis jeg får den tabletbehandling til efteråret - som sygeplejersken foreslog sidst - vil et evt. medicin-stop nu, påvirke det?

Svar

Som udgangspunkt lyder det godt, at der i lang tid har været ro i sclerosen. Det er derimod ikke så godt, hvis du har bivirkninger af Betaferon behandlingen, der forringer din funktion. Der er derfor grund til at skifte din behandling, og aktuelt vil der være mulighed for at vælge Aubagio, der gives som tabletter og har relativt få bivirkninger ved indtagelse. Senere på året kommer der en anden tabletbehandling, Tecfidera, du også kan bruge som erstatning for Betaferon. Begge behandlinger gives til mennesker med attakvis sclerose, og det vil derfor være problematisk, hvis din neurolog mener du skulle være i sekundær progressiv udvikling.

Vedrørende behandlingsstop kan det generelt ikke anbefales, da sclerosen så igen kan blive aktiv. Et evt. behandlingsstop vil dog ikke påvirke din mulighed for at skifte behandling til Aubagio eller Tecfidera.