Gå til hovedindhold

Skal jeg skifte behandling

Spørgsmål

Jeg er 43 år og har været behandlet med Rebif i 18 år. De seneste 10 år har behandlingen bestået af Rebif 44 i kombination med impulsbehandling 1 gang pr. måned med Medrol. Kombinationsbehandlingen virker rigtig godt, eftersom jeg ikke har haft et eneste attak i disse 10 år og ikke er blevet dårligere. Jeg er dog lidt generet af at skulle stikke mig så ofte - 3 gange pr. uge - da jeg efterhånden har en del arvæv.

Nu er jeg af sygehuset blevet tilbudt at komme på Plegridy, som kun skal injiceres 1 gang hver anden uge, hvilket selvfølgelig villle lette meget på generne omkring injektionerne. Jeg er bare i syv sind, om jeg tør skifte medicin, da det går så godt for mig på Rebif. Indholdsstofferne i Plegridy skulle være omtrent de samme som på Rebif, eller? Vil jeg mon kunne fortsætte impulsbehandlingen med Medrol som hidtil? Jeg tror, at det er vigtigt, idet jeg først er blevet attakfri efter, at jeg begyndte at tage Medrol. Jeg vil meget gerne høre din mening om, hvorvidt jeg skal fortsætte på Rebif 44 + Medrol med de injektionsbivirkninger, som følger med, eller om jeg skal "vove pelsen" og prøve Plegridy + Medrol?

Svar

Plegridy er en videreudvikling af Avonex, og både Avonex og Rebif har vist sig at have god effekt ved kombination med binyrebarkhormon (Medrol) taget hver måned. Dog viste Rebif + Medrol lidt bedre resultater (reduktion af attakker med Rebif + Medrol  62%, Avonex + Medrol 38%). Man skal dog tolke sammenligningen af disse tal med forsigtighed, da der er forskelle i studiernes design, som kan være afgørende.

Jeg vil umiddelbart tro, at Plegridy i kombination med Medrol, vil være en effektiv behandling, men hvorvidt effekten kan sammenlignes med Rebif + Medrol kan jeg ikke sige noget sikkert om. Der er grund til at tro, at højere og hyppigere dosis af beta-interferon, som ved Rebif behandling, kan have betydning for effekten, men dette er ikke sammenlignet med Plegridy.

Generelt kan man sige, at hvis man har god effekt af en behandling, i dit tilfælde Rebif, ved man hvad man har. Skifter man til et andet lægemiddel, af sammenlignelig styrke, ved man ikke hvad man får. Dette kunne tale for at blive på Rebif. Hvis du er meget plaget af bivirkninger på Rebif, er det forsvarligt at skifte til Plegridy, og hvis du får attak, eller MR viser opblussen i sygdommen, kan du altid skifte tilbage, eller overveje et helt andet behandlingstilbud.