Gå til hovedindhold

Skal jeg skifte behandling

Spørgsmål
Jeg skal efter planen starte på Gilenya, men jeg er så meget i tvivl, om jeg tør og om jeg har lyst. Jeg frygter bivirkningerne, og er bange for fremtiden både med og uden medicin. Fra sygehuset har de sagt, at jeg selv bestemmer, og at der ikke bliver set dårligt til min side, hvis jeg vælger ikke at starte, eller blot ønsker at holde en pause.

Jeg har haft føleforstyrrelser de gange jeg har haft attakker
(3-4), men ifølge scanningsbilleder har jeg haft flere (15?).
Deraf 3 mellem scanning 1 og 2, hvorfor de vil have mig på Gilenya istedet for Avonex. Jeg fik konstateret sklerose for ca. 2 år siden. Det sidste år har jeg levet på et minimum af animalskfedt, sukker og gluten. Jeg skal nu have fjernet mine amalgamplomber, og spiser en masse gode olier, vitaminer og mineraler.
Svar
Man skal selvfølgelig altid overveje behandlingsskift meget grundigt, men hvis du har haft et eller flere attakker på Avonex, er din sygdom ikke under kontrol, hvilket også afspejles i din MR skanning.

Hvis denne sygdomsaktivitet får lov til at fortsætte, vil det medføre risiko for nye alvorlige attakker og udvikling af invaliditet på længere sigt. Alle undersøgelser viser, at MS sygdomsaktivitet skal reduceres så effektivt som muligt, hvorfor man anbefaler, at skifte til mere effektive behandlinger, som Gilenya, hvis mindre effektive behandlinger svigter.