Gå til hovedindhold

Skal jeg ses af neurolog igen

Spørgsmål

Hvor sikker kan jeg være, på at det ikke er sclerose?

Jeg har været under udredning, fordi der var mistanke om, at mine symptomer - nedsat muskelkraft, føleforstyrrelser, delvise lammelser, manglende reflekser og overaktive reflekser, smerter osv. - skyldtes sclerose. Jeg har fået en foretaget MR-scanning, der viste noget neurologen kaldte i rygmarven (som ikke viste opladning ved kontrast). En VEP viste påvirket synsnerve og rygmarvsprøven viste kun en smule forhøjet igGindex.

Neurologen har afsluttet mig, og sagt, at det ikke er sclerose. Hvor sikker kan jeg være på det svar?

Jeg har siden haft perioder, hvor jeg har svært ved at synke, hvilket gør mig lidt bange. Jeg har fortsat nedsat muskelkraft, og har derfor svært ved at gå, ligesom føleforstyrrelserne er der endnu - disse dog i mindre omfang end da jeg først henvendte mig til min læge.

Jeg vil rigtig gerne tro på, at det ikke er sclerose, men et eller andet er det jo og jeg forstår ikke helt, at jeg er blevet afsluttet uden videre.

Jeg går hos en fysioterapeut der siger, at hun godt kan forstå, at de først mistænkte sclerose, fordi måden mine reflekser reagerer på sammen med øvrige symptomer, ifølge hende, peger på sclerose. Det gør mig selvfølgelig bange at høre, idet jeg jo er nødt til at tro på, at neurologen har udredt mig ordentligt.

Ville det, udfra ovenstående beskrivelse, være klogest at få en ny neurolog til at vurdere mit ?

Er der desuden andre lidelser, der kan give de symptomer, jeg nævner?

Svar

Du skriver at du har haft et sygdomsangreb med neurologiske symptomer og at MR-skanning, rygmarvsvæske og neurofysiologi (VEP) bekræfter at der er noget galt.

Udfra disse oplysninger kan jeg ikke med sikkerhed afvise, at du skulle have dissemineret sclerose, hvor man oftest fordrer at der har været to sygdomsangreb (attakker), eller at MR-skanningen forværres over tid.

Da du stadig har symptomer og de påvirker dig i det daglige, er der god grund til at følge dig neurologisk. Det kan eventuelt ske på din lokale neurologiske klinik, hvortil din læge kan henvise dig. Du kan også benytte dig af det frie sygehusvalg og bede din læge henvise dig til en neurologisk afdeling på et andet hospital.